Братя Галеви ще станат недосегаеми след регистрацията си в ЦИК
Братя Галеви ще станат недосегаеми след регистрацията си в ЦИК / снимка: DarikNews
Братя Галеви могат да напуснат страната, ако се впишат за участие в изборите
19405
Братя Галеви могат да напуснат страната, ако се впишат за участие в изборите
  • Братя Галеви могат да напуснат страната, ако се впишат за участие в изборите

Няма механизъм да се попречи на братя Галеви да напуснат страната, ако бъдат регистрирани за кандидат-депутати. Няма механизъм да се иска снемане и на кандидат-депутатския имунитет. Това заяви заместник главния прокурор Валери Първанов на семинар в Цигов Чарк.

Заместник главният прокурор обясни, че кандидат-депутатският имунитет влиза в сила от момента, когато Централната избирателна комисия с решение ги регистрира за изборите. Решението на ЦИК се представя на градския прокурор на София и той още в същия ден е длъжен с постановление да спре наказателните производства срещу тях и да снеме всички ограничителни мерки, включително забраната за напускане на страната.

Няма процедура и да се иска снемане на кандидат-депутатски имунитет. Това става след като бъдат обявени за депутати. Така в периода от повече от един месец около изборите, на практика няма пречка братя Галеви или други обвиняеми и подсъдими лица като братя Маргини например, които се окажат регистрирани за кандидат-депутати, да заминат за чужбина. Заместник главният прокурор допълни, че в такива случаи ще се приложи европейската заповед за арест.