Купуваме 20% от гръцкия терминал за газ на Александруполис, обяви българският премиер на срещата с Херо Мустафа
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток.

Т
ой посочи, че ще се съобразим с решението на иракския парламент, но припомни, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крехкото положение след войната.

Борисов и Мустафа откриват Стратегическия диалог България-САЩ

„Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона можем да направим хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели“, каза той.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

Бойко Борисов Херо Мустафа
БГНЕС

На нея трябваше да присъства зам.-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но той е бил помолен от държавния секретар Майк Помпео да остане във Вашингтон заради ситуацията в Ирак, обясни посланик Херо Мустафа. Затова водач на американската делегация у нас е Мат Бойс, заместник- помощник държавен секретар.

Херо Мустафа работи по американско-българската Пътна карта

В рамките на форума ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

На старта на форума Борисов обяви, че правителството ще вземе решение и ще закупи 20% от акциите на на терминала за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис.

„Диверсификацията не е само дума. За миналата година ние сме ползвали около 400 млн. втечнен газ от Гърция. Само за януари са около 100 млн. куб.

Днес на Министерски съвет ще вземем решение и ще закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания.

Тези 400 млн. за миналата година ни дават основания, че можем да гарантираме 3 карга за свободния пазар, а и той е 10% по-евтин. Можем да стигнем и до 5. В края на януари ще отидем и директно с американски компании да постигнем по-изгодни цени“, обясни той.

Бойко Борисов Херо Мустафа
БГНЕС

Той подчерта и че нищо не се прави на тъмно по отношение на строежа на Балкански поток.

„Някои питат - защо не ни спират Балкански поток. Първо той не е продължение на Турски поток.

България изгражда своята газопреносна система с най-мощните американски компресори, реверсивна - за да може да транспортира газ във всички посоки. Когато нямаш търби и компресори, не можем да сме хъб. От Тръмп до държавния секретар,всички знаят какво правим. С 1 млрд. е по-евтин проекта и той дава в двете посоки възможност за транзитиране на газ, а и самата България да полза най-евтин газ“, посочи премиерът.

Борисов се срещна с Херо Мустафа, обсъдиха стратегическото партньорство със САЩ


Посланик Херо Мустафа пък бе категорична - този стратегически диалог не е само бюрократичен жест.

„Каквото извършим днес, ще бъде полза за българския народ и за гордата българска нация. Ние желаем силна и просперираща България, и сме убедени, че България заслужава най-доброто бъдеще. Затова се вълнувам да открия днешните разговори, защото те представляват нова фаза да придвижим двустранните ни отношения на по-високо равнище. Ще бъдат представени споразумения в областта на енергетиката, отбраната, ще говорим за отмяна на визовия режим“, каза тя.

„Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори“, обърна се Херо Мустафа на български език.

По-късно Бойко Борисов отбеляза, че българите се ласкаят от жеста, когато великите сили говорят на нашия език и се отнасят с респект към нашия народ. Той се пошегува, че другия път би репетирал малко и той да каже нещо на английски, но после щeли да му се подиграват.

„Ще имаме пътна карта областта на отбраната, съвместна работа по диверсификация на енергийната сигурност и разглеждане на възможности за други енергийни източници, посещението на помощник-държавния секретар по консулските въпроси за визовата“, изброи в началото на форума и заместник-помощник държавният секретар Мат Бойс.

„Нашата споделена цел е България да се превърне в истински газов хъб и да освободи монополизма на чуждестранните и на своите национални пазари. Нашият опит може да помогне на България да изгради един истински енергиен пазар. Изграждането на газопроводите и на плаващия терминал край Александруполис ще помогнат на България не само да свали цените за крайните потребители, но и да стане регионален хъб“, посочи още той.