Борисов прати правителствен хеликоптер за спасяване на мъж в Пирин
Борисов прати правителствен хеликоптер за спасяване на мъж в Пирин / снимка: DarikNews.bg, Любима Калпачка, архив
Борисов прати правителствен хеликоптер за спасяване на мъж в Пирин
31854
Борисов прати правителствен хеликоптер за спасяване на мъж в Пирин
  • Борисов прати правителствен хеликоптер за спасяване на мъж в Пирин

Премиерът Бойко Борисов лично се е разпоредил за предприемане на бърза спасителна операция в Пирин планина на мъж, който по-рано днес получи инсулт по време на туристически преход в подножието на връх Вихрен.

Към 18.00 ч. пострадалият мъж е бил транспортиран за болницата в Разлог, съобщи ръководителят на спасителната акция Румен Баряков, началник на отряда на Планинската спасителна служба в Банско. Машината е кацнала в местността „Башлийца".

Инцидентът с мъжа станал към 14.00 ч. Веднага хора от групата подали сигнал в ПСС-Банско. Спасителите се отправили към мястото, но има проблем със свалянето на болния към базите на спасителната служба.

Теренът е скалист и е на над 2600 метра надморска височина. Заради това, че е с инсулт, транспортирането на мъжа трябва да се извърши по най-безопасния за него начин, като бъде почти неподвижен.

По-рано днес туристи от групата на пострадалия великотърновец звънели до различни институции за отпускане на вертолет, но не са срещнали разбиране, научи Дарик. От Министерството на отбраната обаче съобщиха, че от момента, в който е получен сигналът за пострадал турист, е подготвен хеликоптер на Военновъздушните сили, който да се включи при необходимост в спасителната операция.

Спасители помагат и на друг пострадал в планината. Спасителният отряд в Карлово оказва помощ по транспортирането на младеж със счупен крак. Момчето се намира в хижа „Левски" над Калофер, съобщи за Агенция „Фокус" Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. „Младежът е със стабилни жизнени функции, ще го свалим днес, няма проблеми", уточни отй.

„Още веднъж призовавам - да не бъдем толкова самоуверени. Разбира се, че винаги може да се случи нещастие, но нека да не бъдем толкова самонадеяни в планината, да бъдем по-внимателни", призова той и допълни: „Спасителите от Планинска спасителна служба към Българския червен кръст са в готовност да реагират, но нека да внимаваме особено по трудните планински терени, за да не помрачават нещастни случаи почивката в планината".

Още новини от Благоевград