Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар по повод създалото се напрежение около исканите от служебния премиер Димитър Главчев рокади в кабинета. Вчера президентът Румен Радев заяви, че не може зам.-председател на партия да бъде служебен министър, а коментарът му бе за исканата промяна дипломат номер едно на България да стане Даниел Митов

"Не мога да разбера дали президентът Радев мисли, че ние имаме толкова къса памет. Аз помня ярките политически лица в кабинета "Радев" - Весела Лечева, Явор Гечев, Янаки Стоилов, Крум Зарков, цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство и той казва, че то било неутрално. Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство - на Стефан Янев, на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме", заяви Борисов пред журналисти в Тутракан. 

Той посочи, че изобщо не се интересува кой ще е външен министър, но въпросът е принципен.

"Последните 9 месеца работихме, за да се случи всичко това, не искам да коментирам въобще, освен изопачаването на истината от президента Радев относно неговите служебни правителства. Ако иска ярки комунистически личности да продължат да управляват, въобще не ме притеснява това. Ние показахме на нашите евроатлантически партньори, че мислим и за отбраната, и за външната политика. Насила нищо не се случва. Срам е за ПП-ДБ. Даниел Митов е от тях и когато дойде в ГЕРБ, дойде, за да е мост между партиите, така че ако искат да го слагат, нека си стоят тези. Каквото искат да правят и Главчев, и Радев", каза още Бойко Борисов. 

"Защо Радев, например, не каза - откъде накъде министър Гвоздейков ще остава, Вътев ще остава, Цоков ще остава, на данъчните ще остава, областните са останали?! Изведнъж само го интересува и него, и Йотова външната политика и външният министър. Нека да остане и да се знае, че Радев си носи отговорност, както досега. Аз ако съм на Главчев... но вече не искам да коментирам! Нека да се кара по цялото изречение, не по половината. Отговорът ми какво се случва във външните работи дойде след въпросите на моите симпатизанти и партийни членове, ако в кавички Главчев е наш премиер, как може майката на кмета на Подуяне от ПП да е министър в Регионалното министерство?! Това ме попитаха и аз се възмутих, като тях. И изведнъж след 5 дни - ако Даниел Митов стане министър, била застрашена честността на изборите. Айде тогава президентът Радев да си спомни записа и на другото партийно събрание на ПП за "ала-бала" с президента по изборите, казано от Асен Василев. Айде и ала-балата с наше МВР да си спомни. Ала-бала толкова ли са важни изборите в чужбина за тези хора. Изведнъж се оказва, че стават много важни", коментира още лидерът на ГЕРБ. 

По думите на Борисов при евентуална конституционна криза отговорност ще носят тези, които са направили промените в основния закон и посочи Христо Иванов и Делян Пеевски. "И тогава всички бяха заедно, много се уважаваха и обичаха и по цял ден работеха заедно", заяви той.

"И ние носим отговорност за тази Конституция. Не виждам как повече ще подкрепя нещо, предложено от ПП и ДБ. Провал в съдебната реформа, провал в Конституцията, провал във всички преговори за служебно правителство. Провал във всичко, аз не знам с какво могат да се похвалят", допълни лидерът на ГЕРБ.Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня