Борисов: Парите за здраве са колкото за десет магистрали „Тракия”
Борисов: Парите за здраве са колкото за десет магистрали „Тракия” / снимка: БГНЕС
Борисов: Парите за здраве са колкото за десет магистрали „Тракия"
80644
Борисов: Парите за здраве са колкото за десет магистрали „Тракия"
  • Борисов: Парите за здраве са колкото за десет магистрали „Тракия"

В българското здравеопазване се наливат пари, колкото за десет магистрали „Тракия”, че и отгоре, а пак не стигат. Но когато хората минат по „Тракия” им е удобно, а от здравеопазването все се оплакват.

Коментарът направи премиерът Бойко Борисов по време на здравен форум в столицата, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Борисов припомни, че независимо от факта, че се дават 4 млрд. за здраве, Здравната каса и тази година ще поиска още 200 млн. в бюджета си и допълни, че „няма да стане тая”. Малко по-късно добави, че се подразнил на своя позната, която получавала от касата 40 000 лева месечно за едно лекарство и пак не била доволна от системата.

Премиерът недвусмислено подчерта, че няма да подкрепи актуализация на бюджета на Здравната каса, ако се стигне до нужда от такава.

„Миналата година с 400 млн. повече за Касата и сега като си правят разчетите, искат да ме изненадат октомври с 200-300 млн. Така, ама няма да е така. Усещам ви какво си мислите, но няма да стане тази! Минахте 4 млрд. и все не ви стига, а народът като го питаш, не му харесва. Като минат по „Тракия" и викат, че се вижда и е удобно. А на вас наливаме по десет „Тракии” отгоре и все не стига и пак си правите крива сметка. Аз ще помоля Москов дали това не може да го променим и ще дойда на гласуването”, каза премиерът.

Борисов обясни, че популизмът бил като алкохола - в малки количества и здравният министър Петър Москов го препоръчвал. В големи дози обаче бил опасен - водел до махмурлук и смърт. Минути по-късно премиерът пак се върна на тема „Здравна каса” и припомни, че тя не може да иска актуализация, след като сега се съкращавали с по 10% разходите във всяко министерство.

„Говорих с една позната, която получава по 40 000 лева на месец за едно скъпо лекарство от Касата. 40 000 лева е моята заплата за 10 месеца, т.е. човек не може да си позволи, ако не е милионер, да си купи това лекарство. Държавата го дава, Касата плаща такива пари, но и тя недоволна от здравеопазването. Чак ме подразни. 40 000 лв. ти дават на месец да се лекуваш и ти си недоволна и ти от здравеопазването”, коментира Борисов.

На финал премиерът помоли работодателите, като „хора, които създават и голяма част от брутния вътрешен продукт”, да подкрепят здравната реформа.

Междувременно здравният министър д-р Петър Москов предложи държавните служители, които получават над две минимални работни заплати или над 720 лв. месечно, сами да плащат здравните си осигуровки.

Според Москов така само от служителите в ръководеното от него ведомство ще се спестят 1,7 млн. лева годишно, с които биха могли да се подпомогнат социално слаби хора, както и да се закупи апаратура за болници. Държавата според министъра трябвало да поема здравните осигуровки на определени групи хора с нисък доход, за да им помогне да ползват здравната система. Сред държавните служители обаче имало и такива, които не са нископлатени, заради което се предлага подобна идея, която предстои да бъде разгледана на Тристранка.