Борисов обобщи дебатите и промените около Изборния кодекс: Много шум за нищо
Борисов обобщи дебатите и промените около Изборния кодекс: Много шум за нищо / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов направи аналогия с Шекспировата комедия "Много шум за нищо" и изминалата парламентарна седмица, през която бяха приети промени в Изборния кодекс.

Изборни дебати и дилеми

"Що се касае до тази седмица - имаше една постановка "Много шум за нищо"... Ако трябва да обобщим от цялата тази какофония, която се създаде - на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително, референдумите си останаха по старому така, както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати", обобщи пред БНТ Борисов резултатите около промените в Изборния кодекс.

Плевнелиев за Изборния кодекс: Имам своята тежка крайна дума

По думите му през седмицата за пореден път е станало ясно, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция.

"Вчера отново блесна истината, която винаги сам казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа. И вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС, някои от другите партии - това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ - уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. От вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е - повтарям, БСП, ДПС и ДСБ", каза премиерът.

Размяна на обвинения заради Изборния кодекс

Според него ДПС рязко ще завие към БСП и "с много удобния партньор ДСБ", прогнозира Борисов.

"Защото с такъв "партньор" на ГЕРБ в управлението като коалиционен партньор в Реформаторския блок, на нас не ни трябват врагове. Но, вече така обединени, са сериозен противник и аз се отнасям с голям респект и уважение към тези партии, защото заедно вече са сериозен субект. И като им се помогне малко отвън, мисля, че ГЕРБ, Патриотите и тази част от Реформаторския блок, която имат министри - Ненчев, Лукарски, Кунева, Москов, трябва действително да сме готови за сериозна битка. От вчера вече има друга политическа среда", допълни той.

Ако не гласуваш два пъти подред - те заличават от списъците

Борисов изрази надежда АБВ да останат стабилни. "С вицепремиера Калфин работим добре. Аз повече се надявам в подкрепата му", подчерта Борисов.

Запитан кои от партиите в парламента искат избори, Борисов каза: "Никой не иска - просто дразнят".

За дебатите през седмицата премиерът каза още, че е положил всички усилия при президента да не отиде тема, по която той да налага вето.

"На него му стига в този мандат, че два пъти прави служебни правителства. Сиреч, партиите се издънихме достатъчно при неговия мандат да се налага два пъти да бъде и премиер на практика... Така че трябва да му се отдаде заслуженото".

Срещу корупцията

По повод корупцията Бойко Борисов се закани да има още осъдени и заяви, че за него е по-важна превенцията.

"Когато всеки знае, че ако бъде засечен в такава схема, си отива или получава най-тежките наказания... Тук трябва да се намери много правилния вододел. Да не стане като в Румъния - със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата", допълни Борисов.

Над 20 000 на година са обществените поръчки, припомни премиерът.

Природен газ в Черно море

За добива на природен газ в Черно море и отношенията с Русия Борисов заяви, че още първата седмица след началото на проучванията от България за природен газ е очаквал да го засипят с компромати, "но вече две седмица няма нищо".

А на въпроса какво изнервя Москва отговори: "Изнервя ги това, че България ще се диверсифицира. И не на думи, а на дела. И ако си имаме на нашето море газ, естествено, че няма кой да ни спира кранчето преди всичко".

"Ние сме се разбрали с Путин. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш, примерно, от друго място", допълни Борисов.

Икономика, социална политика и здраве

Ръстът в момента е между 2.7 и 3 процента и хората усещат това, каза премиерът по повод икономиката и социалната политика.

"Над 220 милиона допълнително към пенсионерите сме пратили за тази година и половина. Това са много пари. 150 милиона повече за учителски заплати. 20 милиона повече за "Бърза помощ". Сто и колко милиона за тютюнопроизводителите - дотации. Над 200 милиона в земеделието - допълнителни, сега, за да спасим животните и понеже вече тече и ваксинацията. 27 милиона в сряда пратихме там", каза той.

В много фирми вече се взимат добри заплати, допълни премиерът. "И всеки, който се учи, всеки, който полага усилия и се усъвършенства и квалифицира, със сигурност има работа, със сигурност намира добре платена работа", каза още Борисов.

"В същото време ние водим абсурдна социална политика. непрекъснато се изливат милиарди в хора, които не искат нито да се учат, нито да се квалифицират, нито да се образоват, нито да положат какъвто и да е труд", посочи премиерът.

За здравеопазването Борисов заяви, че повече от 3.5 милиарда отиват в здравеопазването, но по думите му колкото повече се дават толкова повече здравеопазването затъва в дългове.

"И затова аз много се надявам, че министър Москов държи здраво там нещата - и в болниците, и в Касата. Според мен, той заслужава поздравления и за намаляване и на цената на лекарствата - в смисъл, връщането на пари в бюджета от фармацевтичните компании", каза министър-председателят.