Борисов: Нямам общо с кадрови промени във ВСС, те са провокация
Борисов: Нямам общо с кадрови промени във ВСС, те са провокация / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи последните промени във Висшия съдебен съвет като провокация и изкуствено поддържане на напрежение между институциите.

След скандал избраха Димитър Узунов за представляващ ВСС

„Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма. Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", заявява Бойко Борисов чрез съобщение във Фейсбук.

Половината от ВСС готови да извадят разпечатка на разговорите си заради SMS скандала

„Нужни са действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система. За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт", казва още Борисов.

И изброява важните решения, които трябва да бъдат изпълнени:

Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата.; Антикорупционният закон.; Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване; Изменение в наказателния кодекс.; Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

„Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни", заключва премиерът.