След скандал избраха Димитър Узунов за представляващ ВСС
След скандал избраха Димитър Узунов за представляващ ВСС / БГНЕС, архив

Димитър Узунов е новият представляващ Висшия съдебен съвет. По неясни причини и неочаквано кадровиците на Темида решиха да сменят досегашното лице на съвета Соня Найденова. С 13 гласа "за" те избраха на нейно място да застане Димитър Узунов, който е сочен за информатора на премиера във Висшия съдебен съвет.

Преди неочакваното гласуване да се проведе се заформи скандал - петима от членовете на ВСС напуснаха залата на съвета в знак на несъгласие. Пред журналисти Калин Калпакчиев определи днешното заседание на кадровия орган като "заседание на десетоноемврийски пленум на ЦК на БКП":

"Госпожа Соня Найденова си позволява да изразява критично мнение, което в този съвет не се приема за норма. Така изглеждаха събитията - като режисиран фарс. Решение е взето предварително, не в залата, което ни беше поднесено за формално утвърждаване. Това за мен и за моите колеги е обидно. Провокация, защото преди да са изяснени събитията, които миналото заседание взривиха всички ни, решението представлява точно това", каза Калпакчиев.

Половината от ВСС готови да извадят разпечатка на разговорите си заради SMS-скандала

Самата Соня Найденова коментира пред медиите обаче, че не е получила ясен отговор на въпроса защо сега се е наложила смяната ѝ:

"Това предложение нямаше конкретни мотиви, които да налагат моята смяна с друг член на ВСС, нямаше изказани мотиви", каза тя.

На въпрос есемесът ли е причината за всичко това, тя заяви, че би могла и това да си помисли.

Извънредно внесеното предложение за смяната на Соня Найденова бе направено от Милка Итова. Като мотив за смяната са посочени предстоящите законодателни промени, свързани с разделянето на ВСС на две квоти - прокурорска и съдийска.

Междувременно Съюзът на съдиите в България призова Димитър Узунов да обяви публично съдържанието на водената от него мобилна кореспонденция за времето от 09:30 ч. до 13:00 ч. на 14 януари - денят, в който избухна SMS скандалът с премиера. Съсловната организация призовава още новия представляващ ВСС да изиска същата справка по отношение на всички останалите служебни телефони, които членовете на съвета ползват.