/ БГНЕС
"Още имате нужда от мен" - с тези думи се обърна към делегатите на Националното събрание на ГЕРБ преизбраният лидер Бойко Борисов и допълни"Много опити бяха направени да бъда сменен, но моите съратници не се поддадоха". 

ГЕРБ преизбра Борисов за председател на партията и прави щаб за предсрочни избори

Той посочи, че мнозинството партийни структури са били против обединение с "Продължаваме Промяната"(ПП), били са категорични и са го предупредили "да не си играе с тях". "Виждат в тях инстиктивно, че нещо не е наред", обясни той. Затова се е съгласил в политическата декларация на форума да бъде записано като задача организиране на Национален щаб и предсрочни избори. "В този парламент, в тази коалиция няма нищо друго, освен да се борят за поставе и пари", заяви бившият премиер.

По думите му, партията е приела всички вини в името да има мир. Нарече я още "златна опозиция", която предлага решения на управляващите как да излязат от кризите.

Борисов започна изказването си с фокус върху Украйна и беше категоричен, че във време на война нацията трябва да бъде сплотена. Но, отбеляза той, дори на националния празник - Трети март, се разделихме. "Сега има омраза, но ние не сме я наложили, защо ни мразят", попита лидерът на партията и припомни, че много от тези, които сега са срещу ГЕРБ, са "яли бял хляб" от ГЕРБ при нейното управление. 

"Няма нито един човек, който да харесва ПП, не казвам, че са започнали нас да харесват", отбеляза още политикът.  Той се обърна към членовете и симпатизантите с думите , че ще дойде ден и ще стане ясно какво са направили с кода и машините за гласуване, и това ще бъде доказано.

Рашидов към Борисов: Качвайте се на управленския кон и поведете партията

"По темата "война" сме категорични - това не е военна операция, инвазия, игра. На границата ни на Черно море - Одеса, се води война, и няма оправдание да бъде пощаден агресорът", категоричен бе председателят на партията. Той подчерта, че винаги е бил за мира, за балансирана политика, но това е възможно, когато има мир. "Вместо ние, като нация, правителство, държава, да бъдем категорични -  в мир можеш да говориш за национални интереси - но, когато гинат хора и милиони бежанци се изнасят, тогава има само един интерес и това е  човешкият живот", убеден е Борисов.

"Да кажеш днес, че си против санкции, оборудване да не се изнася - ние от ГЕРБ сме възмутени от това", заяви той. "Да тръгваш на Европейски съвет и благодарение на ГЕРБ да имаш декларация за санкции, не е сериозно", добави още бившият премиер.



Той коментира и ситуацията с високите цени на газа, тока , с цените на олиото.

"Ние бяхме градивни, предложихме решение за цената на тока", припомни Борисов и добави, че ако сега бяха на власт, нямаше да бъде допуснат такъв драстичен скок.

"Младежкият ГЕРБ се издигна на по-високо ниво от "големия" ГЕРБ, управляващите се страхуват повече от него", направи той връзка с обвиненията, че младежката организация на формацията е виновна за опашките по бензиностанциите.

"С кое ви клатим - с това, че искаме да Ви предложим как да си решите нещата", попита Борисов. И за пореден път разкритикува управляващите, че страната ни все още няма национален план за възстановяване.

"Защо в бюджета не виждаме осем милиарда лева, фискалният резерв от 11 млрд. лв. е слязъл на седем милиарда, теглят се нови заеми и задължават следващото поколение, населението масово обеднява. Тази ли промяна желаем", попита той.