/ БГНЕС
С 943 гласа "за" ГЕРБ преизбра за председател на партията Бойко Борисов. За зам.-председатели бяха избрани Даниел Митов и Томислав Дончев. Междувременно постоянно действащ Национален предизборен щаб за явяване на предсрочни избори гласуваха делегатите от VII Национално събрание на партията. 

"Много опити бяха направени да бъда сменен, но моите съратници не се поддадоха", благодари Борисов на поддръжниците си и допълни: "Още имате нужда от мен".

Борисов разкри, че мнозинството партийни структури са били против обединение с "Продължаваме Промяната"(ПП), били са категорични и са го предупредили "да не си играе с тях".

"Виждат в тях инстиктивно, че нещо не е наред", обясни той. Затова се е съгласил в политическата декларация на форума да бъде записано като задача организиране на Национален щаб и предсрочни избори. В този парламент, в тази коалиция няма нищо друго, освен да се борят за поставе и пари, заяви бившият премиер.

По думите му, партията е приела всички вини в името да има мир. Нарече я още "златна опозиция", която предлага решения на управляващите как да излязат от кризите.

Борисов към управляващите: С кое ви клатим – с това, че искаме да ви предложим решения?

БГНЕС

ГЕРБ проведе VII Национално събрание на партията. В събитието участваха близо 1100 делегати и гости от всички областни структури на партията в страната, ръководството на ГЕРБ, народни представители, евродепутати, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ.

"ГЕРБ трябва да сформира правителство в сянка с екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България и във всеки един момент да имат готовност да предложат управленчески решения. Това е ваш дълг, това е също така наш дълг като Европейска народна партия към хората в България". Това заяви в специално видеообръщение Антонио Лопес, генерален секретар на Европейската народна партия (EНП), към делегатите на VII Национално събрание на ГЕРБ.  

"ГЕРБ трябва да работи за ново управление на страната.  Мандатоносителят е формация, която явно не желае да се учреди като политическа партия и да носи политическа отговорност. ГЕРБ трябва възстанови стабилността – политическия и междуинституционалния диалог. ГЕРБ трябва да създаде условия за икономическа и социална сигурност на гражданите. ГЕРБ трябва да отстоява геополитическата ориентация на България като страна член на ЕС и НАТО", заяви Лопес.   

Той посочи, че в момента страната се управлява от "коалиция на омразата". "Всичко е хаотично, без визия, без посока нито пред избирателите, нито пред гражданите", заяви Лопес.
Във видеообръщението се подчертава, че правителствата, водени от Бойко Борисов, са превели България през поредица от кризи и са я извеждали всеки път по-силна. "Твоите правителства пазиха финансовата стабилност, България беше сред страните с най-нисък дълг, направиха се мащабни инвестиции в пътната, железопътната, екологичната инфраструктура", обърна се Лопес към лидера на ГЕРБ.  

Генералният секретар на ЕНП пожела успешен конгрес на делегатите, по време на който да бъдат поставени високи цели и отговорности, които в бъдеще ще доведат до стабилността и полагащото се достойно място на България на европейската сцена. 

"ГЕРБ е единствената разумна алтернатива за гражданите, ще се върне на пътя на победите", заяви при отчета на Изпълнителната комисия (ИК) Живко Тодоров, член на комисията и кмет на Стара Загора.

Пред делегатите на Седмото Национално събрание на партията той подчерта, че политическата сила е много добре структурирана на национално и на регионално ниво.

"Въпреки това има още много работа, за да докажем, че ГЕРБ е единствената разумна алтернатива за гражданите, за страната", изтъкна Тодоров.

"ГЕРБ има не просто председател на партията, а истински лидер, и смятам, че с неговото преизбиране ще бъдем поведени към нова поредна победа на изборите", заяви в доклада кметът на Стара Загора.

"Много въпроси свързани с днешния ден висят със страшна сила пред България. Трябва да поставим още нещо, като задача и то в следващите месеци. Трябва да поставим началото на края на президентската хунта", каза Спас Гърневски на конгреса на ГЕРБ.

"България е на автопилот и се задава Жан Виденов апокалипсис. Отговорността е на тези четири партии, които създадоха това антинародно правителство, неадекватно, което не знае къде се намира", каза Гърневски.

Според него Румен Радев е организирал преврат срещу правителството на Борисов. "Начело на този проект е онзи, който организира преврата срещу конституционното българско правителство на Бойко Борисов", заяви той.

Гърневски нападна критично Кирил Петков и Асен Василев, като ги обвини, че си служат с манипулация. "Кирил Петков също погазва българската конституция с фалшивите си декларации на живо, този човек, който не си знае правомощията, който си позволява да суспендира съдебната система. Това ли е работата на министър Петков. Другият, който продължава атаките срещу законното управление на ГЕРБ е вицепремиерът, който всяка втора дума му е обвинение, че ГЕРБ са крадели, ако крадяхме щеше ли България да стигне ниво с три пъти по-висок брутен вътрешен продукт", каза той.

"Днес се навършват точно три месеца, откакто държавата се управлява от Продължаваме промяната. Днес всеки български гражданин изпитва промяната на гърба си", каза Деница Сачева по време на отчетно-изборното събрание на ГЕРБ.

Високите цени на стоките от първа необходимост бяха част от основната критика на Сачева към управляващите.

"Безпрецедентни цени на хляба, на тока, газа, олиото. Изнемогващи от високите цени на тока болници, училища, детски градини, социални домове. Липса на адекватни компенсации за бизнеса и обществените институции, а всеки, който поиска помощ е заплашен да получи проверка на финансовото състояние", заяви тя.

"Излъгани са и пенсионерите, беше им обещано, че няма да имат пенсия под линията на бедност, а се оказва, че повече от 1 милион от тях са именно там. Объркаха тези хора. От 1 юли ще направят още по-голям хаос, когато им обещават мащабна пенсионна реформа. Отделиха се почти 100 милиона лева да се ваксинират българските пенсионери, а само 30 хиляди откликнаха на този позив. Втори сме по смъртност от COVID-19 в света. Така се управлява кризата според Продължаваме промяната", каза Сачева.

"Ние предупреждавахме, че цените на тока ще излязат извън контрол, а сега ни предложиха това недоносче, което те наричат годишен бюджет. Той е направен на грешна основа. Няма и две седмици откакто приеха бюджета и вече сами казват, че растежът ще бъде по-нисък, а инфлацията по-голяма. В този така наречен социален бюджет запазиха всички наши мерки. Има ли по-голямо признание от това, че това, което сме правили е било полезно, ако днес в този бюджет няма нито едно ново предложение", допълни Сачева.

"Газът е скъп, защото Европа се възстановява бързо и консумира много газ. Останалите държави в Европа дадоха помощи, а ние не направихме нищо. Поканихме синдикатите и работодателите по време на предизборната кампания. Измислихме нова формула. През юли миналата година предложихме да се заложи буфер, който да се компенсира бизнесът за скъпия ток и газ, това щеше да удържи инфлацията", каза Делян Добрев.

Предложението на ГЕРБ за компенсация е било отхвърлено от управляващите.

"В края на ноември с формирането на 47 НС внесохме предложение за компенсация с 75%, но те го отхвърлиха. Опитаха се да го прекопират. Дадоха нещо подобно, но то излезе недъгаво. Аз съм сигурен, че професорите в Харвард ще се срамуват от този модел. Инфлацията ще бъде заменена от рецесията. Имаме чудовищна инфлация, която броди из България и изяжда доходите на хората. В Европа също я има, но там е наполовина по-малка, защото дадоха компенсация. Нищо хубаво няма да се случи. Ще става много по-лошо. Ще се появи и звярът на рецесията", посочи той.

"Трябва да поговорим за миналото. Трябва ли да се чувстваме виновни, че сме носили отговорността за управление на страната едно десетилетие. Това е чест. Ние управлявахме в полза на гражданите. Трите мандата на ГЕРБ ще останат като символ на стабилност и спокойствие", каза Томислав Дончев.

Той посочи, че ГЕРБ са управлявали с подкрепа, а не по стечение на обстоятелствата.

"Управлявахме, защото хората ни даваха решителна подкрепа, а не от случайност и късмет. България се управлява от коалиция на омразата. Между тях няма свързващ елемент единственото, което ги обединява е омразата спрямо другите. Омразата е липса на цел. Точно заради това резултатите от това управление са толкова катастрофални. Имаме кадрови недоразумения и липса на резултати. Имаме ли план за възстановяване, антикризисни мерки, промяна има, но към по-лошо. Гражданите имат нужда от алтернатива", каза той.

"Днес е важно да осъдим руската инвазия и на практика с реални действия. Санкциите са само един от инструментите", заяви Даниел Митов.

"Украйна има нужда от реална помощ, а българското правителство е колебливо и нерешително. Трябваше да кажем на управляващите, че при подобни ситуации се сформира кризисен щаб, добави Митов. Българското правителство дължи отговори. Трябва да застанем на ясни позиции и че като общество можем да различаваме правилно от неправилно, добро от зло", каза още Митов.

Лъжепророците Асен и Киро помните ли какви лъжи наговориха – няколко моста на Дунав, някакви тунели на Стара планина и т.н., разтегната във времето хронична лъжа. Когато лъжата на управляващите се сблъска с реалността, виновна се оказва за проблемите реалността, добави Митов. Сега разбираме, че сме отговорни за опашките за олио, за горивата", коментира той. 

Рашидов към Борисов: Качвайте се на управленския кон и поведете партията

Постоянно действащ Национален предизборен щаб, който заедно със структурите на партията в кратък срок да представи стратегия за явяване на предсрочни избори, гласуваха делегатите от VII Национално събрание на ГЕРБ с приетата днес политическа декларация партията, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. 

В текста на декларацията се изтъква, че след десетилетие на стабилност, икономически растеж, активна политика за модернизация и развитие, съчетана с поддържане на нисък дълг, България е изправена пред редица кризи: Политическа нестабилност в страната и липса на ефективно взаимодействие между институциите; Разделено общество; Растящи от година цени на енергоносителите, които предизвикват мащабна ценова криза и безпрецедентна след 1997 година инфлация, по-висока от средната за Европа; Чудовищна война, която се разраства близо до нашите граници и предизвиква глобална несигурност.

С документа Националното събрание на ГЕРБ възлага на Изпълнителната комисия: Заедно с ПГ на ГЕРБ – СДС да работи за ново управление на страната, което да възстанови стабилността, политическия и междуинституционалния диалог, да създаде условия за икономическа и социална сигурност за гражданите и да отстоява геополитическата ориентация на България като страна член на ЕС и НАТО; Да сформира постоянни екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България и във всеки един момент да имат готовност да предложат управленски решения за бърз и ефективен отговор на предизвикателствата, пред които е изправена страната ни; Да изгради постоянно действащ национален предизборен щаб, който заедно със структурите на партията, в кратък срок, да представи стратегия за явяване на предсрочни избори;

Вижте цялата декларация:

"Ние, делегатите на VII Национално събрание на ГЕРБ отчитаме, че:

След десетилетие на стабилност, икономически растеж, активна политика за модернизация и развитие, съчетана с поддържане на нисък дълг, Бълария е изправена пред редица кризи:

- Политическа нестабилност в страната и липса на ефективно взаимодействие между институциите;

- Разделено общество;
- Растящи от година цени на енергоносителите, които предизвикват мащабна ценова криза и безпрецедентна след 1997 година инфлация, по-висока от средната за Европа;

- Чудовищна война, която се разрства близо до нашите граници и предизвиква глобална несигурност;

След двугодишните усилия за отстраняването на ГЕРБ от политическия живот на страната, новата коалиция на омразата се опитва да лиши стотици хиляди български граждани от политическите им права и политическото им представителство. След 30 години демокрация, силовите структури на държавата репресират хора, заради политическите им уебеждения. Резултатът от тези усилия е, че в момент на политически, икономически, социални, здравни и геополитически предизвикателства, българското общество е разделено, обезверено и отслабено.

В тази ситуация, България се управлява от правителство и управляващо мнозинство, които нямат програма, кадрови потенциал и адекватни цели. В съдбовен исторически момент като днешния, управлението на България е поверено на коалиция между авантюристи, популисти, социалисти и псевдодемократи, които са обединени единствено от омразата си към ГЕРБ. Резултатът от тази управленска конструкция е, че правителството не само не е в състояние да разреши нито една от кризите, които протичат в българското общество, но и ги усложнява и задълбочава.

Взимайки предвид тези факти, Националното събрание на ГЕРБ възлага на Изпълнителната комисия:

1. Заедно с ПГ на ГЕРБ – СДС да работи за ново управление на страната, което да възстанови стабилността, политическия и междуинституционалния диалог, да създаде условия за икономическа и социална сигурност за гражданите и да отстоява геополитическата ориентация на България като страна член на ЕС и НАТО;

2. Да сформира постоянни екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България и във всеки един момент да имат готовност да предложат управленски решения за бърз и ефективен отговор на предизвикателствата, пред които е изправена страната ни;

3. Да изгради постоянно действащ национален предизборен щаб, който заедно със структурите на партиията, в кратък срок, да представи стратегия за явяване на предсрочни избори;

Длъжни сме да покажем, че безвремието на отрицанието и омразата имат алтернатива. Че България има нужда от политически модел, който предполага свободен избор, ясна отговорност и силно лидерство. Че надеждата за по-добър живот може да се състои само във волята за изграждане, а не в инстинкта за разрушение".


 
БТА, БГНЕС