Премиерът се срещна с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара
Премиерът се срещна с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара / МС
Премиерът се срещна с делегация от Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика
Отлични условия за развитие на бизнеса и положителна оценка на германски инвеститори. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. "Неслучайно, според проучванията, 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас", заяви министър-председателят.

Борисов: Фалшивите новини рушат основите на доверието между гражданите и институциите

На разговора с Борисов в Министерски съвет са присъствали представители на големи германски фирми, които искат да развиват и разширяват своя бизнес в България. Германските компании са проявили интерес и перспектива за бъдещи инвестиции към сферата на транспортната инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност, управление на води и отпадъци, машиностроене, производство на автомобилни части и детайли, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост и други.Участниците в срещата са приветствали личната ангажираност на Борисов за увеличението на германските инвестиции в България. Връзките между двете държави са изключително добре развити. Над 1400 германски фирми, в които работят над 60 000 души, са представени в България. Развитието на нашите връзки е изключително позитивно, е отбелязал Януш Кулик, говорител на работната група за Югоизточна Европа при Германската източна бизнес асоциация.

Бойко Борисов тества електромобил, черна котка му мина пътя (СНИМКИ/ВИДЕО)

Германия остава водещ външнотърговски партньор на България. За периода януари - август 2019 г. износът ни за Германия е в размер на 2,876 млрд. евро и бележи ръст от 1,3 на сто спрямо същия период на 2018 г.

България е една от малкото държави по света, която може да се похвали, че има положително търговско салдо с Германия, е казал премиерът Борисов. През 2018 г. стокообменът между двете държави достигна до рекордните 8 153 млн. евро и се очаква тази година да бъде над 9 млрд. евро.

Борисов от Мадрид: Втори сме в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид (ВИДЕО)

За 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 105,4 млн. евро.
Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.

Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от Европейския съюз и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. За 2018 г. Страната ни е посетена от над 850 000 германски туристи, се посочва в съобщението.
пресцентър, Министерски съвет