Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов бе на обиколка за археологическите проучвания на Солницата на Провадия, както и от дейностите по аварийната консервация на каменните отбранителни стени и структури от халколита. Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания на селищната могила Провадия-Солницата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. С премиера бяха финансовият министър Владислав Горанов и културният министър Боил Банов.

Това е единственото находище на каменна сол в България като почти в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея - тракийска надгробна могила.


 

Бойко Борисов
пресцентър, Министерски съвет


„Златно време е, нека хората работят. Направете разчетите, парите не трябва да ви спират, ще ги заложим в бюджета за догодина“, заяви премиерът Борисов пред археолозите. Той добави, че обектът наистина е уникален. „Имаме стена на 6700 години и като уточним, че Китайската стена е с 4000 години по-млада, това буди внимание и привлича туристи“, отбеляза българският министър-председател. Според него предложеният от археолозите Музей на солта може да бъде разположен на територията на праисторическия обект. Ръководителят на научния екип, който извършва археологическите разкопки на обекта - проф. Васил Николов заяви, че хората не могат да си представят колко важна е солта – а всъщност без нея не може да се живее.
Комплексният праисторически обект представлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.). Състои се от укрепено с каменни стени селище, производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема площ от около 200 дка.
"Това е центърът на европейската цивилизация, не трябва да се подценяваме. В Европа няма нищо по-старо от това селище“, уточни проф. Николов, който заедно с екип от около 60 души започва работа над селищната могила Провадия–Солницата през 2005 г.


 
Министър-председателят бе посрещнат от ръководителя на изследователския екип чл.-кор. проф. Васил Николов от НАИМ – БАН.

„Много съм доволен от археолозите, действаме с всички сили“, обобщи премиерът Борисов, изтъквайки важността на археологическите проучвания, които се извършват на редица места в страната.

Министър-председателят възложи на министъра на културата Боил Банов заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев да обмислят възможността за обучението на реставратори, след като проф. Николов информира, че има недостиг на такива специалисти.

Археолозите разказаха на министър-председателя Бойко Борисов, че изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на стария континент. На обекта засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.).

В резултат на труда на археолозите са разкрити останки от три праисторически каменни отбранителни съоръжения по периферията на селищната могила. Продължават и научните издирвания на некропола от по-ранните фази на халколитното обитаване, както и на керамичния производствен център.

Всъщност при разкопките на обекта “Провадия Солницата” е открит най-старият праисторически град в Европа. Разкопките започват още през 2005 г. и досега са разкрити останки от двуетажни къщи, множество трапове, използвани за ритуални цели, останки от порти и защитни укрепления, некропол.

Ведомството на Банов търси служител с диплома за „македонски“ език


Учените са удивени от огромните стени от каменни блокове, които са се издигали много нависоко около селището и които са били непознати като фортификационната система. Други интересни и странни находки са гробовете на убити и “разфасовани” мъже, както и един троен гроб на възрастен мъж с две деца.
 

Бойко Борисов
пресцентър, Министерски съветКрепостта е пазила богатствата на първите аристократи на Европа. Тази година учените успяха да влязат зад крепостните стени и да проучат домовете им.

Като за хора, открили наскоро земеделието, постиженията им изумяват с изобретателност. Построили крепост с оребрени стени.
 

Бойко Борисов
пресцентър, Министерски съветУтре премиерът Борисов ще бъде на посещение във Варна, където е специален гост на откриването на голям финансов център, осигуряващ стотици работни места в града.
 

Бойко Борисов
пресцентър, Министерски съвет