/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Египет, където утре, 15 януари, ще участва в официалното откриване на новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море.



Борисов обсъди енергийните проекти на България на двустранни срещи в Египет (ОБЗОР)

В рамките на визитата си българският премиер ще проведе двустранна среща с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, на която ще обсъдят въпроси от общ интерес за двете страни и теми от международния дневен ред.



Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия Изток и Африка като през годините двете страни поддържат активен политически диалог.

Борисов пристигна за срещата между ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави

Премиерът Борисов ще бъде на церемонията в „Бернис“ по личната покана на президента Ас-Сиси. Обектът е една от трите нови стратегически военноморски бази на бреговете на Средиземно и Червено море, чието създаване египетските въоръжени сили обявиха през 2017 г.

В делегацията на министър-председателя Бойко Борисов е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Борисов: Огромен интерес има към България от страна на Саудитска Арабия

На 24 февруари 2019 година премиерът беше в Египет за срещата между ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави.

"Аз работих много за тази среща. Египет е много важен партньор. Успял съм да изградя такива отношения", каза премиерът Бойко Борисов преди срещата си с президента на Египет тогава. "Ние сме добри приятели от много години. В ООН се видяхме, поддържаме телефонен контакт непрекъснато. В края на краищата това е едно признание и за него, да дойде целият Европейски съвет тук", добави българският премиер.