Срещата ми днес с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф е да привлече повече участници в конкурса за изграждане на газовия хъб "Балкан", каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Шарм ел Шейх в Египет, където се провежда среща на върха между страните от ЕС и Арабската лига.
 
Той припомни и решението на МС от миналата седмица за създаване на българо-саудитско смесено предприятие в областта на земеделието.

Първа историческа среща на лидерите на държавите от ЕС и Лигата на арабските държави
 
„Това е важна държава за арабския свят - ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия ще е като "пионерска организация" пред нея. Миналата седмица Саудитска Арабия взеха въоръжение от Индия за 100 милиарда долара и за 10 милиарда долара имат договори с Китай“, каза Борисов.
 
Интересът на Саудитска Арабия към България е огромен и е препотвърден и от краля, и от външния министър на страната, добави Борисов.
 
„Декларацията, която очаквам да се приеме след края на форума да е в тон, че независимо от огромните различия само диалогът може да помогне в борбата с тероризма, нелегалната миграция, подпомагане на образованието и на културата“, каза българският премиер. „Пример за преодоляване на различията в религията е реставрацията на църквата в Истанбул. Тя щеше да падне след няколко години, но сега се посещава от десетки хиляди туристи“, посочи Борисов.

Борисов: Огромен интерес има към България от страна на Саудитска Арабия

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия
БГНЕС

„Срещата беше тежка, но е по-добре да си говорим и да се съобразяваме, отколкото да има терористични актове или войни“, каза Борисов.
 
„България е пример как работи добре едновременно с Турция и с Египет, с Ливан, с Гърция и Кипър. Ние не разваляме старите си приятелства в името на нови, а надграждаме старите си приятелства. Тук всички знаят, че когато се отнася за справяне с миграцията от Турция позицията ни е ясна, че никой не си позволява и да пита за нея“, каза Борисов.
 
„Миналата седмица с вицепрезидента на САЩ говорихме за НАТО, в четвъртък и петък пристига генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с огромна делегация, а в понеделник пристига и премиерът на Русия Дмитрий Медведев. Никой от тях не си позволява да говори защо приемаме едните за сметка на другите“, каза Борисов.

Борисов се надява на първа копка през юни на интерконектора с Гърция

Бойко Борисов Египет
БГНЕС

България е изключително лоялен член на НАТО и на ЕС с прагматична политика заради мястото, където се намираме - оттатък Черно море са Турция и Русия, каза Борисов.
 
Темата за изнесените бежански центрове е деликатна - тя беше засегната в разговорите, но нито една държава не иска да каже, че може да поеме няколко милиона мигранти, това може да си го позволи само Реджеп Ердоган, другите са внимателни на тази тема, каза Борисов.

Бойко Борисов Египет
пресцентър, Министерски съвет

„Говорихме и с премиера на Гърция Алексис Ципрас за четиристранна среща на България, Северна Македония, Сърбия и Гърция, на която да се обсъди изграждане на инфраструктура, която минава през тези държави. Казах му, че през юни се надявам да направим първа копка на интерконектора на газовата връзка с Гърция, защото гръцки фирми искат удължаване на срока, но се надяваме това да се случи“ посочи премиерът.
 
„Този проект ни е важен за диверсификацията на газовия хъб „Балкан“. Този хъб е изграден изцяло по европейски правила и гарантира да получаваме същите количества природен газ, които имаме в момента. Не бива да изпускаме възможността да сме част от магистрала, по която минава природния газ. С инфраструктура и тръби можем да ползваме природен газ от много места и всичко ще е въпрос на конкуренция и на цена“, каза още премиерът.

Борисов
пресцентър, Министерски съвет

БТА, БГНЕС, nova.bg