/ БТА
ГЕРБ оттегля подкрепата си за проектозакона за изграждане на ветропаркове в Черно море на второ четене, това съобщи във Варна лидерът на партията Бойко Борисов на среща с представители на туристическия сектор и рибарския бранш от Северното Черноморие.

Той уточни, че на първо четене са дали гласовете си за закона, защото създаването на такъв тип паркове са съпътстващи енергийни мощности.



"Ние подкрепихме перките на първо четене, но това е една съпътстваща мощност. Когато се запознах в детайли за каква мощност става въпрос и да поставим под стрес цели сектори, те не си струват. Затова нашата партия взе решение да оттегли подкрепата си за изграждането на перки в Черно море. Нека ни убедят в ползите", каза лидерът на ГЕРБ. 

Събралите се в залата хора заявиха, че там, където се поставят перки, настава пълен мор за пчелите, за рибите, за всички животни.

"Този закон бе внесен в парламента без никакво обществено обсъждане", припомни и председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев и подчерта, че не е взимано и мнението на браншовите организации.

"Перки няма да допуснем да има в морето", заяви още веднъж категорично Борисов и допълни: "Без нас законът не може да мине. Аз отговарям - 69 гласа няма да гласуват за този закон, това обещавам".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня