Борисов: Да не ме плашат с протести, давам си оставката на другия ден
Борисов: Да не ме плашат с протести, давам си оставката на другия ден / Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да е премиер на държава, в която народът се бунтува и не иска да разбере мерките. „Изобщо да не си мислят, че с протест ще ме плашат. Давам си оставката на другия ден", категоричен бе министър-председателят в интервю за bTV. „На 30 ноември аз съм на работа. Ако те не искат да съм на работа, ще ме отстранят, ще мятат камъни и ще ме накарат да изляза. Ако искат да фалират държавата, да си изберат хора като Станишев и Костов. Ако сега имаше пари в бюджета, пак щяхме да им дадем, но светът върви към една пропаст, която ние искаме да избегнем", добави Борисов.

Премиерът заяви, че изобщо не се притеснява, че железниците стачкуват: „Истинското ми притеснение е ако министър Московски не успее да се разбере с кредиторите. Тези хора прекрасно са знаели през годините, че тяхното предприятие е на държавна дотация. Да са стачкували тогава срещу начина на управление. Ние не спираме нито една линия - това предприятие трябва да стане печелившо".

Относно готовността на полицаите също да излязат на протест министър-председателят каза, че е трябвало да стачкуват, когато Данаилов един месец обяснявал в предизборен клип как униформените получават в пъти повече от лекарите. „Преди те протестираха срещу определен министър, който не им харесваше. Да седнат с министър Цветанов сега, да предложат план за действие и да решат кого да уволнят", добави Борисов.

Запитан за протестите на зърнопроизводителите, обявени за днес, премиерът коментира, че вместо да протестират, те би трябвало да благодарят на правителството за това, че секторът догодина получава многократно по-голямо финансиране: „Истински се надявам, че зърнопроизводителите идват да ни подкрепят. Когато ние дойдохме на власт, те получаваха 450 млн. лева, за животновъди и зеленчукопроизводители нямаше нито лев. Ние на година даваме средно по с 450 млн. лева повече. През 2011 г. те получиха 1,060 млрд. лева. През 2012 г. те ще вземат 1,260 млрд. лева, конкретно за зърнопроизводителите. Те могат да искат и 3 млрд. Беше им обещано, когато в Европа ситуацията беше по-различна. Това са много пари. Казано простичко, 2 млрд. лева отиват в този сектор. Те искат все повече и повече, и ни извиват ръцете. Те протестираха и по времето на Станишев, но тогава парите им бяха много по-малко. Те искат да съборят българското правителство, въпреки че им даваме повече пари. В Гърция блокираха, блокираха и така се наблокираха".

Когато идват с намерението да свалят правителство, хората, които ги подкрепят, трябва да знаят, че ние им даваме пари, заяви Борисов: "Те бяха при мен преди две седмици и хората трябва да знаят, че от Бентли им започват колите. Близо 80% от парите, които искат, ще отидат при 5-6 човека, категоричен бе министър-председателят".