Болници се обединиха за по-успешното прилагане на здравната реформа
Болници се обединиха за по-успешното прилагане на здравната реформа / netinfo

Шестнадесет многопрофилни болници от страната се обединиха в национално сдружение. Те ще работят за по-успешното прилагане на здравната реформа.

Националното сдружение на лечебните заведения е учредено от ръководствата на шестнадесет областни многопрофилни болници за активно лечение.

Според устава на структурата, в нея могат да членуват болници, които са акционерни дружества с 51 % държавно участие, което условие не предвижда включване на общинските и университетски клиники.

Основните цели на сдружението, чийто председател с двугодишен мандат е директорът на пернишката болница д-р Симеон Василев, ще съдейства за по-успешното прилагане на реформата в здравеопазването и чрез организацията лечебниците да имат представителство пред Министерството на здравеопазването и Националната здравно-осигурителна каса.

Учредителите ще настояват за законова промяна за прякото им участие в преговорите по Националния рамков договор. Сред целите е и подобряване на медицинското обслужване чрез проекти на Европейския съюз.