/ БГНЕС, архив
Детската помощ в София не страда, Педиатрията работи, каза още зам.-министърът на здравеопазването

„Охранител до всеки доктор няма как да стане. Искаме поне да има бързо възмездие за тези хора, които си позволяват такава агресия. На това държа изключително много – бързо възмездия“, Това каза пред журналисти заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Това е безобразие. Вие представяте ли си, колежката е 40 кг. с мокра престилка, отива да спасява човек, през това време някакъв се нахвърля и почва да ѝ слага белезници и да я души, и да я блъска. Това е ненормална история. Затова имаме и договор с главната прокуратура веднага да ги уведомяваме, да имаме бързи производства срещу такива лица. Това просто трябва да се пресече. Тя отива да спасява на съседното легло човек“, заяви емоционално Пенков.

Той посочи, че те са извикали веднага охрана, въпреки това колежката още не можа де преодолее шока от преживяното.

Припомняме, че лекари в болница „Св. Анна“ в София бяха обект на брутална агресия. В Клиниката по хирургия е извикан за консултация лекар от КАИЛ на болницата. Тя се е наложила заради лечението на тежко болен пациент. В същото време друг пациент, който е приет в УМБАЛ „Св. Анна“-София АД за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удря, блъска, души и обижда лекари и сестри.

Размахва и белезници и заплашва с арест. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. Чупи и врата на клиниката.

Пострадалите лекари и сестри, освен физически травми, са в психически шок. Подадено е оплакване и тече разследване. Беше съобщено, че ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“ категорично застава зад лекарите, работещи в болницата и вярва, че спрямо виновника ще бъде приложена цялата сила на законите в България.

Удължават срока на доклада за смъртта на 3-годишния Алекс

"Детската помощ в София не страда. Няма някакъв проблем, освен временното спиране на работа на четирите легла на Педиатрията. Другите клиники, които имат интензивни отделения са абсолютно готови с лекарства и консумативи и с персонал да поемат нуждите на София.", допълни д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

„Напускат анестезиолози, това е вярно. Не са толкова често случаите на необходимост от анестезиолог в детската болница. Затова трудно започват там хора. Педиатрията работи, всички се приемат, както до момента. Колегите от Националната кардиологична болница и „Пирогов“ са готови да увеличат тяхната леглова база.

В отговор на журналистически въпрос кога ще бъде готов докладът за смъртта на 3-годишното момченце, д-р Бойко Пенков отговори: „Предварителен доклад за смъртта на 3-годишното дете има. Чакаме хистологията, нека да излязат тези резултати, те биха дали по-голяма яснота и ще бъдат огласени. Сигурно ще трябва седмица, за да бъдат изнесени публично“.
Агенция "Фокус"