Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър
Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип по време на разговор с ръководството на Реформаторския блок.

Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата", отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

"За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа", допълва министър-председателят.

БСП: Исканата оставка е бягство от отговорност за съсипията в образованието

Искането за оставката на просветния министър се случва на фона на дискусиите по промените в учебните програми, част от които предизвикаха бурни реакции.

И оставката на министър Танев вероятно ще е факт, тъй като той в много свои изявления е казвал, че единственият човек, пред когото той трябва да се отчита, е Бойко Борисов и ще подаде оставката си само, ако министър-председателят му я поиска.

Задават се уволнения в просветното министерство

Малко по-рано днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев обяви в кулоарите на парламента, че ще има уволнени служители заради скандала с промените в учебните програми, без да подозира, че уволненият по-късно ще бъде той. Танев се срещна с парламентарната група на Патриотичния фронт заради спора с учебните програми. Депутатите от парламентарната група поискаха оставките на половината политически кабинет на министъра.

Преди обед в парламента просветният министър Тодор Танев обяви, че в понеделник ще се събере политическия кабинет на министъра и ще се вземе решението кой да бъде наказан.

„Казах моето мнение, че става дума за робство. Робството не е само индивидуално, то може да бъде политическо, може да бъде духовно. Това е фактът. Не съм Киряк Стефчов, имам род - шест поколения в един и същи гроб и всички са били патриоти", каза Танев.

Депутати от Патриотичния фронт се срещнаха с Танев в парламента. Те поискаха оставките на заместника му Ваня Кастрева, на началника на кабинета и на началника на дирекция "Образователни програми" в министерството. Според депутатите историята не може да бъде подменяна.

"Определени среди в Министерство на образованието за пореден път скандализираха обществото с този термин "съжителство". Ще го кажа като историк - ти може да съжителстваш с всеки, но когато говориш за исторически неща, едно съжителство може да бъде културно и ползотворно, но може да бъде и разрушително и унищожително", посочиха депутатите.

От Патриотичния фронт обаче не поискаха оставката на Тодор Танев.