Задават се уволнения в просветното министерство
Задават се уволнения в просветното министерство / БГНЕС
След скандала: задават се уволнения в просветното министерство
83851
След скандала: задават се уволнения в просветното министерство
След скандала: задават се уволнения в просветното министерство
  • След скандала: задават се уволнения в просветното министерство
  • След скандала: задават се уволнения в просветното министерство

Ще има уволнени служители заради скандала с промените в учебните програми, обяви в кулоарите на парламента министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той се срещна с парламентарната група на Патриотичния фронт заради скандала с учебните програми.

„Казах моето мнение, че става дума за робство. Робството не е само индивидуално, то може да бъде политическо, може да бъде духовно. Това е фактът. Не съм Киряк Стефчов, имам род - шест поколения в един и същи гроб и всички са били патриоти", каза Танев.

Танев каза, че понятието "съвместно съжителство" е употребено само в едно изречение и му е било пояснено, че става дума за битови отношения, а не е заложено в цялата програма.

В понеделник ще се събере политическият кабинет на министъра и ще се вземе решението кой да бъде наказан.

Проф. Димитров: „Турско робство" е емоционален термин, академично не е верен

„Аз няма да вземам сам решението, ще го вземем колективно за това кой каква отговорност поема и за какво - дали това е просто едно забавяне и разговорите и дали е трябвало да има обсъждане и преди да качим предложенията на страницата, и то да прелее", каза Танев.

Към направените предложения има критики, констатира Танев. От министерството очакват още мнения, които ще имат предвид.

Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание

Танев призна, че е склонен да удължи срока за публичното обсъждане на проекта на образователното министерство за учебните планове за втори и шести клас.

„По закон министърът не избира, нито пък назначава заместник-министрите. И няма възможности да се освобождава от тях", каза министърът в отговор на журналистически въпрос. Той обаче бе категоричен, че не се е стигнало до този момент. Екип сме, работим здраво, каза министърът.

Заради скандали около новите учебни програми от Патриотичния фронт поискаха оставките на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, на началника на кабинета на просветния министър Мюйессер Солак и на директора на Дирекция „Образователни програми" Евгения Костадинова.