Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание
Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание / БГНЕС

Терминът, който описва най-точно периода на османската власт по нашите земи, е турско робство, категоричен е образователният министър Тодор Танев. По думите му за това време от историята не може да се говори като за съжителство, нито пък за присъствие.

Танев уточни, че историците имат още 28 дни, за да решат как да се нарича този 5-вековен период в учебниците - турско робство или турско владичество. Министърът уточни, че терминът "присъствие" е извън коментар.

Нов прочит за турското робство

"За "присъствие" беше в едно друго министерство. Моля някой от вас да каже името на министъра, който въведе този термин,. Помните ли го? Имаше брада", каза Танев, визирайки колегата си от кабинета "Костов" Веселин Методиев.

Методиев обаче оспори думите на Танев. "Нещо се е объркал господин Танев. Такъв термин не е въвеждан. Тази тема се е появила през лятото на 1992 година във вестниците по повод на едни свитъци - допечатки към учебниците, в един от които пише, че в пределите на края на империята, в района на Кайро е имало османско присъствие. И на база на това изречение става политически конфликт. Този скандал, който е само медиен, си функционира от тогава, няма нищо общо с учебниците", каза Методиев.

Що се отнася до термина "съжителство", Тодор Танев е категоричен, че той е част от литературата и мястото му не е в учебника по история. А времето на османска власт по българските земи трябва да се нарича турско робство. Тук двамата министри на образованието отново се разминаха, защото според Веселин Методиев е правилно да се казва турско владичество.

Турско робство или съжителство?

"Аз съм историк и знам, че в историческата наука това време се нарича османско владичество, както се нарича византийско владичество. Терминът "византийско робство" и "турско робство" идват от литературата. Те са използвани в българската литература", каза той. По повод на идеите за термина "съжителство" в контекста на този период от историята, Методиев каза "Ако не беше толкова неприятно, щеше да е много смешно. Няма такъв термин. Съжителство означава нещо съвсем друго и не е свързано с политически режим в даден период от време", каза той.

Независимо кой термин ще посочат като най-правилен и коректен историците, деца, които използват думата "робство", няма да бъдат санкционирани, обеща Танев.