Нов прочит: Турското робство не било владичество, а само съжителство
Нов прочит: Турското робство не било владичество, а само съжителство / БГНЕС
Няма да намаляват оценките, ако ученик използва "робство" по история
83787
Няма да намаляват оценките, ако ученик използва "робство" по история
Няма да намаляват оценките, ако ученик използва "робство" по история
  • Няма да намаляват оценките, ако ученик използва "робство" по история
  • Няма да намаляват оценките, ако ученик използва "робство" по история

Министерството на образованието и науката предложи "съвместно съжителство" като коректна формулировка на 500-те години турско робство. Това стана ясно по време на представянето на плановете на новите учебни програми по "История и цивилизация" за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Децата ще изучават по история и темата за българите в османската политическа система.

Когато новата учебна програма влезе в сила, шестокласниците ще учат за устройството на Османската империя, както и за мястото на българите в системата на османската държава.

Танев: "История славянобългарска" отива там, където ще бъде по-добре разбрана

Според експерта по история към Министерство на образованието Радостина Николова в програмата не се влагат определения, а издателите на учебниците сами ще решават дали да използват понятията "владичество" или "робство".

Нов прочит Турското робство не било владичество а само съжителство
netinfo

"Преди да прочетете очакваните резултати за съвместното съжителство, много ви моля, върнете се по-нагоре в учебната програма и вижте, че има политическа система на Османската империя, което означава, че - отново се връщам към това - характеристиката на тази политическа система ще я даде науката. В последно време в историческото пространство, мисля, че отдавна затворихме един спор - присъствие, робство и така нататък. И се наложи един термин, който се използва - владичество. Това е начинът, който най-лесно може да обясни управлението на чужд владетел по българските земи. Произходът е гръцки - игемон, владетел и от там иго и "Под игото", каза тя.

Николова коментира и термина "съвместно съжителство", като стана ясно, че ако учениците използват "робство", това няма да се отрази негативно на оценките им.

Кой предмет в училище по колко часа ще се учи според плановете?

Децата, които в момента са в шести клас, няма да изучават Средновековието. Това става ясно от новите учебни програми по предмета "История и цивилизация", които бяха представени в образователното министерство.

Нов прочит Турското робство не било владичество а само съжителство
netinfo

По сега действащата учебна програма Средновековието се изучава в осми клас. След две години, когато настоящите шестокласници ще бъдат в осми клас, ще влезе в сила новата учебна програма. Но в нея има разминавания между материала заради разместванията по предмети и така на практика един випуск ще изпусне цели исторически периоди.

От Министерството на образованието обясниха, че заради разместването на теми в годините пропуски нямало да има, а само повторения.

Сходна е ситуацията и по "География и икономика", където децата ще "изпуснат" континент Европа по същата причина.

Включете се в анкетата на Dariknews.bg: Турско робство или съжителство - кой е правилният термин?