/ iStock/Getty Images
Почина бившият военен министър в кабинета на СДС Георги Ананиев. Тъжната новина съобщи бившият зам.-министър и знакова фигура на СДС Здравко Зафиров в профила си във Facebook, предава "24 часа".

„С искрена болка Ви съобщавам, че почина бившият министър на отбраната Георги Ананиев. Прекрасен, скромен, работлив човек и приятел. Почивай в мир, приятелю! Пазете се, хора! Ковид не прощава!”, написа Зафиров.
 
 

12.04.1950г.- 26.01.2021г. Георги Ананиев Светъл път на душата ти! Сбогом.......и...................🖤 Ковид те отне от нас, Но няма да ни вземе спомените с теб.

Posted by Kremena Ananieva on Tuesday, 26 January 2021


Георги Ананиев е роден е на 12 април 1950 г. в с. Косача, Софийско. От началото на 1992 г. при първото правителство на СДС начело с Филип Димитров е заместник областен управител на Софийска област. През същата година е назначен за заместник-министър на отбраната по военно-икономическите въпроси.

Ананиев е депутат от СДС в 37-то Народно събрание в периода 1995-1997 г. Член е на Комисията по национална сигурност. Активно участва в разработването на Закона за отбраната и въоръжените сили. Заема поста министър на отбраната на 12 февруари 1997 г., когато е назначен в служебния кабинет на Стефан Софиянски.

От май 1997 г. е министър на отбраната в правителството на Иван Костов. При ремонт на кабинета през декември 1999 г. е освободен от поста. След това става секретар по отбраната на президента Петър Стоянов. Предложението за назначаване идва лично от върховния главнокомандващ.

Поклон пред светлата му памет!