Бивш шеф на пътното в Разград призна 48 престъпления, получи условна присъда
Бивш шеф на пътното в Разград призна 48 престъпления, получи условна присъда / Sofia Photo Agency, архив

По 48 пункта се е признал за виновен пред Окръжен съд-Разград бившият шеф на Областно пътно управление-Разград Пламен Симеонов. Това е станало преди да сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда от 8 месеца с 3 години изпитателен срок. Делото срещу него не бе включено в графика за предстоящи процеси, обявяван на сайта на Окръжен съд-Разград и на практика се е гледало при закрити врати.

47 от пунктовете от обвинението са за еднотипни длъжностни престъпления, извършени при възлагане на обществени поръчки за ремонти на шосета в Лудогорието. Според съдебното решение бившият шеф на Областно пътно управление-Разград Пламен Симеонов е назначавал за членове на комисии за определяне на изпълнителя на обществената поръчка на свързани лица с участници в процедурите - съдружници в други фирми, неучастващи в търговете. Счита се, че по този начин участниците са получавали облаги, никъде в съдебното решение обаче не се сочи конкретната сума, с която е ощетен държавният бюджет или е облагодетелствана фирмата победител.

Престъпленията са извършвани между 2000 и 2006 г. 48-ият пункт от съдебното решение е за документно престъпление, в края на 2007 г. Симеонов не посочил в декларацията си за конфликт на интереси всички свързани с него лица. След като се е признал по делото за виновен, Симеонов е подписал споразумение с прокуратурата, наказанието му е 8 месеца лишаване от свобода условно с 3 години срок на отлагане. Забранява му се в срок от една година да заема ръководни длъжности в Агенция „Пътна инфраструктура".

През 2008 г. Симеонов сам напусна държавната институция и започна работа в частна фирма в сектор пътно строителство, разследването срещу него започна няколко години по-късно. Симеонов трябва да плати на държавата и 12 520 лв. разноски по досъдебното производство.

Съдебното решение не подлежи на обжалване, по делото има още трима обвиняеми, по отношение на тях съдията, одобрила споразумението на прокуратурата и Симеонов - Димитринка Василева, си е направила отвод и то ще бъде разпределено от председателя на Окръжен съд-Разград на друг магистрат.