/ Булфото
Бях нападнат от около 30 униформени индивида докато се прибирах към вкъщи. Биеха всичко живо наред, не им пукаше за нищо. Това сподели във Фейсбук млад мъж, който твърди, че е станал жертва на полицейско насилие в нощта на футболните протести.

Георги Вълчев публикува в профила си във Фейсбук снимки, на който е с избити зъби, сцепена уста, насинено тяло и рана на главата.

"Бях на площад "Славейков", където ядох с приятели. После видях, че едната улица е затворена и полицаи ми казаха - "мини към "Славянска" и после към Софийския университет". И на "Славянска" и "Гурко" - вземи тия палки, пише 24 часа.




"Ще има съд, вече подадох към прокуратурата каквото трябваше. Ако не, отивам в Страсбург", сподели Георги Вълчев.

"Аз бях спрял с вдигнати ръце, но това не им попречи първата палка да е в гръб в областта на устата", разказва още пострадалият мъж.

Общо 38 души са задържани в резултат на предприетите от СДВР действия за установяване на извършителите на вандалски прояви по време на протеста в столицата, съобщиха по-рано в събота от МВР.

Трима от задържаните са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства, като по случаите има образувани две досъдебни производства – за запален бус на Общинска полиция и за запален полицейски автомобил, разположен на бул. „Васил Левски“ в близост до сграда на посолство. Друг от задържаните е отведен в полицията за притежание на наркотици.  

Спрямо другите 34-ма души, седем от които непълнолетни, е разкрита процедура по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Преписките им са оформени и днес са докладвани на съда, като трима са оправдани, а за четирима е насрочена друга дата. Преписките на трима малолетни ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица.

На останалите 24-ма са наложен глоби в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от една година.