училище
училище / Dariknews.bg, архив
4000 камери ще следят за преписвачи на  матурите, съобщи NOVA. Дни преди държавните зрелостни изпити от просветното министерство готвят безпрецедентни мерки за сигурност. Над 11 милиона са вариантите за тестови комбинации, които са подготвили от образователното министерство за тазгодишните матури. Те ще са и първите, които ще се проверяват по нов начин - електронно, от над 600 оценители, разположени в 41 центъра в страната. Досега на проверяващите им се налагаше да пътуват до София и да се изчакват при оценката на дадена работа.

Нови мерки срещу преписването на матурите

За гладкото протичане на изпита ще следят камери във всяка класна стая, предаващи в реално време, както и умни датчици за улавяне на съмнителни сигнали. „Освен това наблюдение, което се осъществява в самото училище ще има и мобилни групи от МОН, които също ще следят това, което се случва в училищата”, заяви зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Матурите ще се проверяват само онлайн

„Във всяка зала ще има по двама квестори, във всеки коридор също по двама. На входа училищата също ще имат свои хора, които ще подпомагат проверката за достъп в училището - това ще става с документ за самоличност”, обясни Таня Михайлова. Учениците ще преминат и през втора проверка на личните карти веднага щом влязат в класната стая. Система вече е определила и точното място, на което трябва да седне всеки от общо 52 000 зрелостници. 
„Те няма как да знаят точно къде им е определено мястото”, обясни Михайлова.

Матурите вече ще бъдат разделени в модули

За първи път на редовна сесия държавните зрелостни изпити ще се проведат на модули. Мярката беше тествана по време на септемврийската поправителна сесия. Учениците няма да имат право да излизат преди приключване на всеки от отделните модули. И тази година на зрелостниците ще е забранено да влизат с мобилни телефони в стаята, както и да пишат със собствени химикалки. Изпитният маратон няма да бъде само за дванайсетокласниците, тъй като на 19-ти и 22-ри май е националното външно оценяване за учениците от 7-ми клас.
nova.bg