/ iStock/Getty Images
Хиляда наръчника за превенция на агресията ще бъдат раздадени на учители в цялата страна. От Министерството на младежта и спорта ще определят в кои и колко училища из страната ще бъдат разпространени те, като при необходимост ще бъдат отпечатани още бройки. Разпространението на книжките е част от проект "Спорт срещу агресия" на Фондация "Борис Христов", реализиран в партньорство с министерството. Това стана известно на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, организирана от фондацията.

„Нашият проект се състоеше в това, че започнахме да търсим превантивни мерки и начини, чрез които да покажем как агресията може да бъде трансформирана в нещо доста по-полезно. Свидетели сме на достатъчно агресивно общество. Всеки ден по новините виждаме и чуваме катастрофи, скандали и побоища между ученици и младежи. Целта на проекта беше именно тази агресия да я трансформираме в спортни и културни мероприятия. Нашата идея беше да събудим желанието и да покажем на младите хора, че спортът не изисква сериозен финансов ресурс, а е въпрос на желание“, каза Весела Шаранкова, ръководител на проекта.

В рамките на проекта са организирани три фестивални дни в градовете Видин, Бургас и Варна, където са се състояли двудневни обучителни дискусионни семинари с участието на по над 150 деца, на които преподаватели и психолози са представили информация за това какво е агресия, видове агресия и какви превантивни мерки могат да се приложат срещу нея. Преминалите обучението младежи и девойки са сертифицирани за “Посланици на спорт срещу агресия“.

Част от кампанията са актрисата Гергана Стоянова, оперният певец Стоян Бончев, Миро, маестро Бойко Цветанов, Албена Вескова с танцьорите на НФА “Българе”, LA CUBANIA ORIGINAL, Anastasia и Teodora, NANA Dance Project.

В третия ден на фестивала се проведе спортен празник със портове, които не изискват финансов ресурс и могат да бъдат упражнявани в домашна среда, посочи ръководителят на проекта Весела Шаранкова.

„Освен с лекции, дадохме и личен пример на малките деца, като се включихме в спортовете, за да видят, че ако в бъдеще редовно се упражняват, след много години могат да се чувстват и изглеждат и функционират добре“, каза Стоян Бончев.

Шаранкова изрази надежда в бъдеще проектът да се разрасне и да обхване повече градове.