Белишки отговори на дядо Николай: От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май
Белишки отговори на дядо Николай: От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май / снимка: БГНЕС, архив
Белишки отговори на митрополит Николай: От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май
84616
Белишки отговори на митрополит Николай: От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май
Белишки отговори на митрополит Николай: От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май
  • Белишки отговори на митрополит Николай: От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май
  • Белишки отговори на митрополит Николай: От 40 г. зарята за Априлското въстание е на 1 май

Предложението на митрополит Николай - честванията по случай 140-годишнината от Априлското въстание да бъдат изместени на 2 май, може да бъде осъществено само след решение на Общинския съвет. Това каза за Дарик кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Пловдивският митрополит излезе с отворено писмо до кмета на Панагюрище, в което изразява несъгласието си с „изместването" на честванията на Априлското въстание от 2-ри на 1-ви май. „Великден е празник на празниците и е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не бъде отклонявано съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството - Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчавки. Това в още по-голяма степен се отнася за споменаването на покойниците, не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант", се казва в писмото на митрополита.

Митрополит Николай против честванията на Априлското въстание на Великден

Според кмета на Панагюрище дядо Николай е подведен в информацията за „промяна" на деня.

„От 40 години зарята-проверка за загиналите в Априлското въстание, между които и над 200 свещеници, се прави на 1 май и това не е промяна на датата на честванията. Явно някой е подвел негово високопреосвещенство. Възстановката се прави обикновено в следобедните часове, след 16.00 часа. Тя е с продължителност между 40-50 минути и винаги времето за провеждането й е било съгласувано църквата", подчерта Белишки.

Кметът на Панагюрище бе категоричен, че решение за промяна на датата на празненствата може да вземе единствено Общинският съвет и то след широко обществено обсъждане.

Въпреки че евентуалното изместване на зарята и възстановката на 2-ри май ще създаде известни затруднения в организацията, от общинската администрация са отправили покана за диалог с Пловдивската митрополията.

„Не търсим конфронтация с никого. Предложението на митрополит Николай да бъде изместена датата на 2 май може да стане само след решение на Общинския съвет. Това проточване във времето би ни създало неудобства, но смятам, че в един нормален диалог може да се намери най-правилното решение и за двете институции", добави още Никола Белишки.

Други новини от Пловдив