Бедствено положение в Раднево, нивото на Марица и Арда се покачва
Бедствено положение в Раднево, нивото на Марица и Арда се покачва / netinfo
Бедствено положение е обявено в Раднево, съобщи Гражданска защита. Снощи в 23.20 ч. кметът на град Раднево е обявил бедствено положение заради падналия обилен валеж. Наводнени са дворове и къщи. В момента се работи за тяхното отводняване.

Министерството на околната среда и водите изпрати чрез МВнР нота до Турция и Гърция, в която информира за очаквано повишение на нивата на Марица и Арда след излизането им от българска територия. Прогнозата е направена на базата на анализ на валежната обстановка у нас на дирекция "Води" на министерството. За река Тунджа не се очаква съществено повишение.

Очакваните водни количества в двете реки към момента не представляват опасност от наводнения, но предвид валежната обстановка в съседните страни и в духа на добросъседските отношения МОСВ се обърна с молба към МВнР да бъдат информирани компетентните власти на Турция и Гърция. При настъпване на промяна в състоянието на водите, свързана с вредно въздействие, МОСВ ще информира незабавно, пише в съобщението.

Повишава се нивото на река Марица в Пловдивски регион. Това съобщиха пред журналисти от общинската "Гражданска защита". Засега положението не е обезпокоително, но тъй като валежите продължават, дежурствата на "Гражданска защита", ВиК и чистота остават денонощни, допълниха от службата. Все още не е ликвидирана аварията в пловдивския квартал "Преслав". Там аварира помпа, която трябваше да отводнява централните улици на квартала заради преливане на река Храбринска от коритото.