/ ThinkStock/Getty Images
От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи
Над 41 000 допълнително включени уязвими граждани в страната ще получат пакети с хранителни продукти от първа необходимост.

БЧК открива национален чат за първа психологическа помощ

От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи
. Списъците на подлежащите на подпомагане лица са предоставени на Червения кръст.

От днес до 16 април в цялата страна поетапно ще бъдат раздадени 1 400 тона храна, съобщиха от пресцентъра на организацията. Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и други.

Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Кампанията по осигуряването и предоставянето на пакетите се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския червен кръст.

Благодетели се обединяват срещу заплахата от коронавируса (ВИДЕО)


В раздаването активно ще участват служители и доброволци на БЧК в цялата страна. С помощта на общинските администрации продължават да се идентифицират случаи на хора с ниски доходи, попаднали в затруднена ситуация.

При възможност те също ще бъдат включени в настоящата кампания. До момента по Оперативната програма са раздадени почти 6 000 тона пакети с храна на 451 553 лица и семейства.

По време на допълнителното раздаване, ще бъдат предоставени и информационни материали с препоръки и указания за предпазване от заразяване с коронавирус.