Дарители от цялата страна се обединиха срещу коронавируса, а помощта за българските болници и медици не стихва. NOVA продължава кампанията си да обявява имената на благодетелите всеки ден.

Израелският фармацевтичен гигант „Тева“, известен в България като „Актавис“, дарява на Министерство на здравеопазването 100 опаковки хидроксихлорохинов сулфат и 200 опаковки от продукт, съдържащ азитромицин с цел лечение на пациенти заразени с COVID-19.

От АЕЦ „Козлодуй“ преведоха 800 000 лв. в борбата срещу коронавируса в страната. От Движението за права и свободи ( ДПС) също се включиха с голямо дарение по сметката на Министерството на здравеопазването от над 100 000 лв. „Пфайзер България“ дари по 50 000 лева на две лечебни заведения -  „Пирогов“ и „Александровска“. Средствата са предоставени за осигуряване на нужните предпазни облекла, маски, медицински консумативи, апаратура. Подпомогнат е и Шумен. Кампанията „ Помогни сега“ в града събра над 253 000 лв. от 40 дарители. Най-големите от тях са фирма „Фикосота“, които са допринесли със 100 000 лв.

Братя Домусчиеви с огромно дарение за болницата в Разград (ВИДЕО)


Академичният съвет на Университет „Проф. д-р А. Златаров“- Бургас единодушно одобри парично дарение за УМБАЛ-Бургас. Средствата са в размер на 100 000 лв. и идват от бюджета на Лабораторията по математична химия. TBI Банк пък дариха 100 000лв., които ще бъдат разпределени за България и Румъния в борбата срещу COVID-19. Организацията на евреите в България „Шалом“ се включи в Националната кампания на Български лекарски съюз - „За героите в бяло“, с 33 000лв.

Компанията за бутилиране на вода "Девин" ЕАД дарява близо 10 000 лева на Община Девин в борбата с болестта. Национален дарителски фонд -  „13 века България“, подпомогна кампанията на Министерството на здравеопазването с 9 900лв. Дарение направиха и Социалното министерство. Заместник-министрите Зорница Русинова, Султанка Петрова, Лазар Лазаров и Адриана Стоименова, както и директорите на Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта и Главна инспекция по труда, които отделиха от заплатите си общо 7 000лв. Средствата ще бъдат преведени в сметката на Фонд "Социална закрила" , където ще се създаде целева програма за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти.

ДПС дари над 100 хиляди лева за борбата с коронавируса

Столичната фирма "Ги Ем" чрез Българския червен кръст дари 2 тона спирт за нуждите на лечебните заведения.

„Основно се използва за дезинфекция на повърхностите, на площите, на иснтрументите, на всички необходими облекла и ръкавици, които използват медиците. Ние се консултирахме с Агенция "Митници" по въпроса за чистия спирт. Той има такса акциз и ДДС, който е в много голяма тежест за нашите фирми, които трябва допълнително да го платим на държавата“, заяви управителят на фирмата Стефка Коларова.

„Те са за дезинфекционни нужди и ще бъдат разпределени между "Пирогов" и ВМА. Както и на Лекарския съюз определено количество, за да се използва за общопрактикуващите лекари“, каза професор Красимир Гигов, изп. директор на БЧК.

По данни на Стефка Коларова още два завода у нас са дарили по 10 тона спирт за болниците в района на Велико Търново и Пловдив.А в Шумен кампанията "Помогни сега" стартира още на 13 март. За по-малко от две седмици са събрани над четвърт милион лева. Инициатор е собственикът на фирма "Фикосота" Красен Кюркчиев. Заедно с брат си, те са първите дарители със 100 000 лв. принос.

„250 000 лв. до вчера. Всичко е много транспарентно.Публикуват се всеки ден дарителите, всяка седмица разходите. Общинският кризисен щаб решава за какво да се харчат“, обясни Красен Кюркчиев, собственик на "Фикосота".

От Шумен тръгва и инициативата "България на две скорости". Идеята е в по-малките градове  хората да бъдат разделени чисто физически до края на извънредното положение. Така ще бъдат защитени живота и здравето на възрастните и хронично болните, докато младите ще могат да ходят на работа и ще участват във възстановяването на стопанската дейност.
NOVA