Яйцата, сварени в Бачковсия манастир, не се пукат, според поверие
В условията на пандемия Бачковският манастир се стяга да посрещне Великден. На Велики четвъртък Светата обител ще спази традицията и тази година ще боядиса рекорден брой яйца - 2020. От сутринта в манастира кипи трескава подготовка, съобщава NOVA.

"Всички яйца се боядисват в червен цвят. Първото яйце се слага пред чудотворната икона на Божията майка, закрилница на целия народ. Започнахме рано сутринта. Тази година работим без доброволци", разказва Даниела Янева.

Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица (ВИДЕО)

На този ден манастирът обикновено се посещава от много хора. Тази година поради наложените мерки за сигурност се очаква броят им да е драстично по-малък. Според поверието, яйцата, сварени в Бачковсия манастир, не се пукат.

"Червеният цвят на яйцата символизира кръвта на Исус Христос. Поверието е вярно, нито едно яйце не е спукано. Боядисват се със силна вяра и божията помощ", споделя Янева.

Какво означават християнските символи, свързани с Великден

Тя пожела здраве за всички български семейства. Яйцата в светата обител са дарение, а козунаци там няма да се приготвят. От управата на манастира съобщиха, че ще дарят сурово агнешно месо на хора в нужда.

От Българския лекарски съюз пък дариха 100 червени яйца на манастира, както и червени лалета, които ще бъдат вплетени във венеца, който ще бъде поставен на разпятието. Червени яйца ще бъдат изпратени и до ВМА, "Пирогов", Александровска болница с надеждата "за един по-добър живот".
NOVA