След обяд ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Само в отделни планински райони ще превали краткотрайно. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, ще е до умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина – временно силен. Максималните температури ще са между 15° и 20°, малко по-ниски в североизточните райони, в София – около 15°, това сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца.

През нощта облачността ще се увеличи и вплътни. На отделни места в Западна България със слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – североизточен вятър. Минималните температури ще са между 3° и 8°, в София – около 5°.

Утре (вторник, 19 март) през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува студен въздух. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 8° и 13°, в София – около 8°. Вечерта от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява.



В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1000 m – от дъжд и сняг. Ще духа умерен, временно силен запад-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 m ще бъде около 3°, на 2000 m – около минус 2°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 8° и 10°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

НИМХ

Идва пролетта, кога местим стрелките на часовника

През следващите дни и на 20 март, когато настъпва астрономическата пролет, ще има променлива, често значителна облачност, главно в Източна България ще има и валежи, на повече места в четвъртък (21 март). Вятърът ще е от запад-северозапад, в сряда до умерен, в четвъртък ще се усили. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а дневните ще се повишат слабо и максималните ще са между 10° и 15°. В петък и събота времето ще е предимно слънчево.

В петък вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток, а в събота ще стихне и преди обяд на места в равнините и котловините ще има мъгла. Минималните температури ще останат без съществена промяна, а дневните ще се повишават.

В неделя със слаб до умерен южен вятър ще се затопли още. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка.

В понеделник времето ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. С усилване на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух и в Западна България температурите ще се понижат значително, а в източните райони ще е все още сравнително топло.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
НИМХ