/ Sofia Photo Agency архив
Автошколите на протест, недоволстват от ДАИ
94036
Автошколите на протест, недоволстват от ДАИ
  • Автошколите на протест, недоволстват от ДАИ
Автошколите излизат на протест. Причина за недоволството на инструкторите е, че административните проблеми в ДАИ затрудняват работата им и водят до загуби.
 
 Самият протест, насрочен за вторник, е под мотото „Ние не сме корумпирани”, с което школите целят да покажат, че са потърпевши от случващото се в "Автомобилна администрация". Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България обясни, че има много случаи, при които инструкторите отказват да плащат подкупи и резултатът е, че всички техни курсисти са късани на изпитите.
 
Ще поеме ли държавата изцяло шофьорските изпити?

Автошколите са поставени в ситуация, в която не могат да работят заради проблеми в ДАИ, каза Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Пример за това е определянето на дати на практическия шофьорски изпит. "Аз имам и не само аз, колегите имат десет човек група и вместо да бъдат изпитани за ден от ДАИ, ги разхвърлят в пет дни по двама души. Това значи този инструктор пет дни да не работи, да не кормува. Поне да знаехме, че изпитът е примерно от 9.00 часа до 10.00 часа и той да си е направил сметка, не. Отиваш, чакаш, и може да те изпитат в 10.00, 12.00, 15.00 часа", коментира той.
 
Шофьорските изпити да се извадят от ДАИ, предлага СБА

Освен административни проблеми и затруднения школите се оплакват и от непрекъснатите обвинения в корупция, насочени към тях. "Мотото на тази национална среща е, че ние не сме корумпирани, а потърпевши от корупцията. Защото има много случаи, когато ако не подходиш правилно, всичките ти курсисти са с оценка „не” и тогава възниква въпросът "Остава ли ти друг начин". А държавата ни пречи посредством безумията, които извършва "Автомобилна администрация”. Тази сутрин съм чакал час в ДАИ, те не могат да си оправят системата, за да знам кой изпитващ ще ми дойде на изпита. Час. Ама като мен са още 20 колеги. Ами тези хора, които ни чакат в автошколите да дойдем с изпитващия", попита Георгиев.
 
Бежанци си купуват шофьорски книжки в България

 Автошколите са готови да се срещнат с представители на Министерството на транспорта, за да обсъдят проблемите на бранша.