/ БГНЕС
Открит летателен ден ще се състои от 10:00 ч. днес в авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
 
Българските Военновъздушни сили канят всички приятели на авиацията на събитието, с което ще отбележат годишнините от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника - 20 години на вертолет Бел-206, 30 години на самолет МиГ-29 и 40 години на вертолет Ми-24.
 
Полетите ще наблюдават началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, висши военни от Българската армия.
 
В 11:30 ч. вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово ще прелети с националния флаг, за да даде началото на въздушните демонстрации.
 
В полетите ще участват всички типове вертолети от авиобаза Крумово - Бел-206, Кугър, Ми-24 и Ми-17, представяйки основните мисии и задачи, за които са предназначени. Щурмовите самолети Су-25 от авиобаза Безмер ще влетят за атаки по земни цели, демонстрирайки осигуряването на непосредствена авиационна поддръжка на формированията.
 
Изтребителите МиГ-29 ще зарадват гостите със сложен пилотаж на малка височина, маневрен въздушен бой и изпълнение на мисията "Air Policing". Ролята на самолет-нарушител ще изпълни самолет C-27J "Спартан" от авиобаза Враждебна.
 
Ще участват и самолети "Пилатус" и Л-39 от Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" - Долна Митрополия. С тях ще се включат и част от най-младите летци в българските Военновъздушни сили.
 
Любителите на авиацията ще могат да разгледат и наземната експозиция на авиационна и специална техника.
 
Входът е свободен.
БТА