„Атака” иска политиците да назначават Съвет за печата
„Атака” иска политиците да назначават Съвет за печата / netinfo

Вестниците да бъдат временно спирани от свободна продажба при груби нарушения, това предвижда законът за печатните средства за масова информация, който депутатите от „Атака” ще внесат следващата седмица в парламента.

Обещаният от хората на Сидеров закон вече е готов и се обсъжда в парламентарната група на „Атака”. С него се въвежда задължително лицензиране на печатните издания, а най-тежкото наказание за нарушения е отнемане на лиценза. Регулаторен орган, наречен Съвет за печатните средства за масова информация, ще издава и отнема лицензите. 7 ще са неговите членове – 5 ще се избират от НС, 2-ма ще се назначават от президента.

Издателите са длъжни да използват точно и обективно получената информация и да съхраняват предоставените за разпространение от тях материали 3 месеца от датата на публикуването й. Ако някой претендира, че е бил засегнат в публикация, в 7-дневен срок от деня на издаването на материала, има право да поиска писмено право на отговор, а издателят е задължен да осигури включването на отговора в следващото издание на същото място до 24 часа след получаването му, като не се допуска изменение или съкращаване на текста.

В проектозакона е записано още, че издателите не са длъжни да разкриват източниците на информация, освен ако има съдебно производство. Те имат право да включват в публикацията информация от неизвестен източник, като изрично посочват това. Не може да се създават и предоставят материали, съдържащи информация за личния живот на хората, без тяхно съгласие и при нарушения се дължи публично извинение на засегнатото лице.

За нарушаване на тези изисквания на издателите ще се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лева.

Порно вестниците и религиозните издания да се продават на специални места, предлагат още депутатите от „Атака”.

Не се допуска цензурирането на издания под каквато и да е форма, изрично е записано в проекта.