Десислава Танева
Десислава Танева / Правителствена информационна служба
Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) - член на БСК, дари лични предпазни средства и дезинфектанти на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Те бяха предоставени лично от председателя на асоциацията Стайко Стайков на Николай Маринов, директор на Главна дирекция "Земеделие и регионална политика" в МЗХГ, посочват в съобщение от асоциацията.

Помощта е предназначена за служителите на Областните служби по земеделие, които работят активно на терен. Дарението е на стойност 14 423,43 лв. и включва - 1000 литра денатуриран етилов спирт (96%), 6 000 броя предпазни маски за лице (трипластови и двупластови) и 24 000 ръкавици за еднократна употреба.

"За всички са важни предпазните средства, които явно ще продължим да използваме още дълго време. В сектора предстои активна работа и много дейности, свързани с участието на институциите, в това число и на служителите на Министерството на земеделието, храните и горите", посочва председателят на асоциацията Стайко Стайков, цитиран в съобщението. Той поясни, че половината от дарените маски са изработени от Трудово- производителна кооперация "Мара Денчева" в Плевен от хора в неравностойно положение. "По този начин дадохме възможност на това предприятие да работи и да изплаща заплати, независимо от множеството отменени поръчки", допълва Стайков.

От името на МЗХГ Николай Маринов изказва специална благодарност на БАСЗЗ за това, "че те ни потърсиха, за да ни дарят предпазни средства". Той посочва още, че министерството също е осигурило предпазни средства на служителите, но винаги има нужда от още. "Сега е приемът на заявления за подпомагане по директните плащания на площ, като всяка година имаме 1300 души наши служители, които работят на първа линия с над 100 хиляди земеделски стопани. БАСЗЗ е първата и единствена асоциация, която е направила подобен жест. Дарението ще бъде доставено с транспорт на асоциацията до всички 28 областни служби по земеделие, за което още веднъж благодарим", допълва Николай Маринов.

Това е второто дарение, което БАСЗЗ прави като част от кампанията на асоциацията "Заедно срещу COVID-19". В края на април т.г. асоциацията дари сумата от 5 000 лева на Българската академия на науките, за да подкрепи "Проект за научни разработки, свързани с борбата с COVID-19 и други инфекциозни заболявания". Събраната сума е предоставена от членовете на асоциацията, които продължават да набират средства за подпомагане на други институции и организации.