Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор Сотир Цацаров
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС, архив
Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред bTV.

Повдигнаха обвинение на Илко Семерджиев, плашил с уволнение

Вчера здравният министър Илко Семерджиев бе привлечен като обвиняем от прокуратурата. Семерджиев е обвинен в това, че на 24 март 2017 година е заплашил с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник.

Семерджиев: Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“

Конкретните заплахи, които Семерджиев е отправил, са: „Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща“. Това е част от разговора и част от формата на принуда, които той е използвал. Преди това е поискал оставката на Стоименова, а тя е отговорила, че няма да си я подаде. Със заплашителен тон министърът е уточнил, че очаква на 27 март тя да назначи посоченото ѝ лице за свой заместник и че секунда повече няма да я чака. Така че има няколко думи с изключително заплашителен и настоятелен тон, които ние възприемаме като заплаха“, каза Арнаудова.

Прокуратурата има свидетели за заплахата на Семерджиев към подчинен

Няма запис на този разговор, не са използвани специални разузнавателни средства, но имаме свидетели и очевидци. С гласни доказателства смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление, посочи тя.
Според нея не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници и щом не е имало такива, очевидно не се е налагало.

Лукарски подал сигнал до прокуратурата за министър Седларски

Тя каза още, че прокуратурата все още не е приключила проверката по сигнал на Божидар Лукарски срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски за нерегламентирано назначение.
btv.bg