Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова / БГНЕС, архив
Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев е отправил заплаха за уволнение към директора на Изпълнителна агенция по лекарствата, за да назначи посочен от него човек за заместник изпълнителен директор на Агенцията. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя даде брифинг във връзка с привличането като обвиняем на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев.
 
От събраните до този момент доказателства прокурорите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер, което е престъпление против реда на управление.
 
Повдигнаха обвинение на Илко Семерджиев, плашил с уволнение

„Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели очевидци на този разговор“, посочи говорителят на главния прокурор. Разпитани са четирима свидетели до този момент.
 
Румяна Арнаудова обясни, че за престъплението, за което е повдигнато обвинение на Илко Семерджиев, законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 6 години.
 
„Има още свидетели на отправената заплаха и сме убедени, че не е налице хипотезата "дума срещу дума", в които случаи трудно бихме могли да определим кой говори истината“, заяви говорителят на главния прокурор.
 
„Тези показания, с които разполага разследването, се потвърждават и от писмени доказателства по делото, и от разпити на други служители на агенцията“, поясни Румяна Арнаудова. Тя посочи, че при разговора между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция тонът от страна на министъра е бил висок и заплашителен.
 
„Телефонът е бил затворен от министъра на здравеопазването с последно изречение: „Няма да Ви слушам и секунда повече, в понеделник очаквам лицето да бъде назначено“, посочи говорителят на главния прокурор.
 
Румяна Арнаудова поясни, че между Илко Семерджиев и предложения от него човек за зам. изпълнителен директор на ИАЛ няма роднинска връзка, те са работили заедно и се познават отдавна.
 
„Взели сме мярка за неотклонение "подписка" по отношение на Семерджиев, разследването продължава и ще приключи в максимално кратки срокове“, уточни говорителят на главния прокурор.
 
Семерджиев се е възползвал от правото си да не дава обяснения, каза Арнаудова.
Фокус