/ БГНЕС, архив
Строителното разрешително на сградата „Златен век“ в София, заедно с гратисния период за преиздаването му , е изтекло през ноември 2018-та година. Тази теза днес отново защити пред bTV главният архитект на столицата Здравко Здравков, в чиито правомощия е и преиздаването на разрешителното. Само година по-рано обаче, пред Българската национална телевизия по повод същото разрешително Здравков заявява, че важи до 2020 година.

Връчена е заповедта за спиране на строежа „Златен век“ в София
 
На въпрос на какво се дължи разминаването в тезите днес главният архитект обясни, че има „глава на раменете си и какво мисли е изказал пред медиите неколкократно“. 
 
Казусът с така наречения небостъргач „Златен век“ в Лозенец стана отново актуален, след като фирмата инвеститор в проекта „Артекс“ беше свързана със скандала „Апартаментгейт“.

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“
 
Докато се изясняваше дали строежът ще бъде законен и след изтичане на гратисния срок за презаверяването на строителното разрешително през ноември 2018-та, се появиха съмнения, че депутатите са приели поправка в Закона за устройство на територията, която дава възможност строежът да продължи без презаверяване до 2020 година. Тази сутрин пред bTV главният архитект на София Здравко Здравков коментира темата така:
 
„Разрешението за строеж от 2007г. един път е презаверявано 2012г. От 2012г. за него тече отново един петгодишен срок, в който това разрешение за строеж е в сила. Т.е. от 2012 до 2017 година. Тъй като се разви хипотезата действа ли за него или не действа законодателството, всички възприеха хипотезата, че за него действат старите срокове. Той, възложителят, г-н Мирянов има право да го презавери в рамките на едногодишния срок, т.е. до ноември месец 2018г. В този период сградата е строена законно. Това е моето лично убеждение като главен архитект.“

По разпореждане на Борисов: Спира строежът на „Златен век“
 
Само преди година, по повод пореден протест на жители на Лозенец срещу строежа обаче, архитект Здравко Здравков заявява пред Националната телевизия:
 
„Тази сграда получава разрешение за строеж и в един момент се оказвам в ситуация аз, при която просто не мога да прекратя действието на този проект. Той има издадено разрешение за строеж, което е презаверено през 2012 година и всъщност то важи до 2020 г., защото началото на строителния процес е било към 2010. Има десетгодишен срок, в който му важи разрешението за строеж.“
 
От думите на архитект Здравков преди година става ясно, че разрешителното на „Златен век“ се е удължило до 2020 година, което пък е възможно единствено, ако се приеме, че поправките в Закона за устройство на територията ще важат със задна дата и за този строеж. А на въпрос кое му е дало основания преди година да поддържа подобна теза, днес Здравко Здравков отговори:
 
„Не помня такова изказване. Както се изрази г-жа Аврамова в свое писмо, главният архитект е орган с оперативна самостоятелност. Преведено на прост български език: Имам глава на раменете си и какво мисля, аз съм го изказал и пред вас неколкократно.“

Протест срещу строителството на небостъргача „Златен век” (ВИДЕО)
 
Архитект Здравко Здравков днес коментира и изместването на Националния стадион извън Борисовата градина. Обсъжданите варианти според него са терен в местността Къро, където би могъл да се обслужва от бъдещата метро линия, свързана с „Арена Армеец“, както и ремонт на някой от съществуващите стадиони като „Славия“ например. Обсъждани са и варианти за изнасянето на стадиона извън границите на града, като тук опциите са частен терен или общински, какъвто има в район Връбница.