/ Иво Кирилов, Дарик
Шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните условия и без резки маневри, апелират от Агенцията "Пътна инфраструктура".
 
Над 1000 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж в момента. Работата на екипите не е спирала, но при продължаващи валежи е невъзможно пътищата да са почистени до асфалт, посочват от агенцията.
 
От пътната агенция припомнят за гражданите, че поддържането на пътната инфраструктура е разделено на четири нива, регламентирани в наредба.
 
В ниво "А" на поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища, и направленията, свързващи съседни области. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "А" е 3 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването до постигане на изискванията за ниво "А" е 2 часа.
 
В ниво "Б" са пътищата с трафик между 2000 и 4000 МПС-та на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 5 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "Б" е 3 часа.
 
В ниво "В" са пътищата с трафик между 500 и 2000 МПС-та на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 7 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "В" е 5 часа.
 
В ниво "Г" са пътищата с трафик по-малко от 500 МПС-та на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 10 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "Г" е 8 часа.