Апарат за ДНК анализ, купен за 500 000 лв., стои неизползван в института по криминалистика
Апарат за ДНК анализ, купен за 500 000 лв., стои неизползван в института по криминалистика / снимка: БГНЕС, архив

Над 10 000 взети ДНК проби на бандити, обвинени или осъдени за различни престъпления през последната година, не могат да бъдат вкарани в базата данни на МВР заради липса на пари за консумативи. Това съобщиха за „24 часа” от института по криминалистика и криминология към МВР.

Заради този проблем стотици престъпления не могат да бъдат разкрити, защото профилите не може да се сравнят с повече от 15 000 ДНК следи, иззети от хора или местопрестъпления у нас, както и с над милион ДНК профили от други европейски държави, с които сравняваме всеки месец.

Само в последните месеци има повече от 10 случая на разкрити извършители на финансови и други престъпления, заловени, след като наш ДНК профил е съвпаднало с местопрестъпления в Австрия, Германия, Холандия и Франция.

Експерти от института по криминалистика и криминология към МВР разказаха, че проблемът с натрупването на взети ДНК проби започнал преди година, когато влезе в сила поредната промяна на Закона за МВР, направена от правителството на Пламен Орешарски. Тогава в наредбата за полицейска регистрация е записано, че задължително на всеки задържан, на който е повдигнато обвинение, или престъпник с влязла в сила присъда трябва да се вземе ДНК проба. Този биологичен материал трябва да бъде обработен и да бъде вкаран в базата данни на полицията. До юли 2014 г. това се е правело само по преценка на разследващите органи.

Така със законовата промяна за 12 месеца експерти и служители на МВР вече са взели ДНК проби на 10 000 наркодилъри, грабители, изнасилвачи, банкови обирджии и други опасни престъпници. Иззетите биологични материали обаче, вместо да се сравнят с неразкрити престъпления, се трупат в НИКК, без дори да са направени профилите им, заради липса на необходимите материали.

Специалистите в института по криминалистика са изчислили, че консумативите за ДНК анализа на тези проби излизат между 50 и 60 лева за едно изследване, но ефектът след това ще бъде много сериозен, защото базата данни почти ще се удвои. В огромната база данни от местопрестъпления, с които може да се сравняват профилите, пък има биологични следи от повече от 10 неразкрити банкови обира, от бомбаджии, които са взривявали самоделки, и от извършители на поръчкови убийства от последните 15 години.

В института по криминалистика, купен през март м.г. нов апарат за ДНК анализ за 500 000 лева, седи опакован и не се използва, защото не се отпускат пари за реактиви. В същото време огромен брой дела и разследвания са забатачени заради забавени ДНК-изследвания.

„Новият „секвенатор” би увеличил близо два пъти скоростта на правенето на изследвания, защото неговата производителност е по-голяма. Той изследва до 24 проби с биологичен материал едновременно”, обяснява експертът от НИКК Цветан Нишев. В лабораториите на института на МВР има закупен и готов за използване робот, който подготвя пробите за извличане на ДНК. Той също обаче само е въведен в експлоатация, а не се използва заради липса на финансиране.

Специалисти са категорични, че ако се осигурят средства, правените в момента годишно около 300 ДНК експертизи ще скочат повече от двойно. Ще може да се засили и обмяната на ДНК проби с полицейските служби на други държави, която също е много ключова, категорични са от МВР.

Всеки месец цялата база данни с ДНК профили автоматично се сравнява с натрупаните следи в Австрия, Германия, Холандия и Франция и още няколко европейски държави, които са се включили в конвенцията от Прюм.

„Имаме вече доста случаи на идентифицирани български бандити, които се занимават с незаконно източване на банкови сметки. При сравнение има съвпадение на техен ДНК профил с европейската база данни”, разказват експертите от НИКК. Най-често с международно сравнение на ДНК се разкриват измамници, които източват банкомати със скимираща техника.

Има заловени нашенци, които са оставили биологични следи по банкомати в Германия или Австрия, а след арест у нас за друго престъпление са обвинени и за финансова измама в чужбина. Има и разкрити случаи, когато профилът на българин, арестуван в Австрия, съвпада с ДНК следи, иззети от източени банкомати в България.