Аню Ангелов пак скочи срещу 30 години стаж за пенсия в армията
Аню Ангелов пак скочи срещу 30 години стаж за пенсия в армията / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Аню Ангелов пак скочи срещу 30 години стаж за пенсия в армията
30537
Аню Ангелов пак скочи срещу 30 години стаж за пенсия в армията
  • Аню Ангелов пак скочи срещу 30 години стаж за пенсия в армията

Министърът на отбраната Аню Ангелов за пореден път се обяви срещу предложението военните да излизат в пенсия, след като са натрупали 30 години осигурителен стаж. Новата разпоредба е включена в един от вариантите за пенсионна реформа, който ще се обсъжда до вземане на окончателно решение през септември. Сега изисквания стаж за пенсия в армията е 25 години, а в бойната авиация - 15.

Аргументът на военното министерство срещу евентуално приемане на 30 години осигурителен стаж за пенсия в армията е, че това рязко ще намали атрактивността на службата във войската. Освен това се очаквала вълна от рапорти за напускане от военни, които са навършили 25 години стаж. „Аз съм представил на Министерството на труда и социалната политика разширеното обяснение с всички негативни последици от това решение. При представянето на промените в самия кодекс за социално осигуряване няма да се гласува такъв текст. Но правителството е в правото си да вземе такова решение и тогава ние ще трябва да го проведем на практика. Така че то е от компетентността на правителството и парламента", обясни военният министър. 

Аню Ангелов отрече информациите, че обезщетенията при освобождаване от армията ще бъдат намалени от записаните в момента в закона 20 заплати на шест. Депутатите от мнозинството вече разсрочиха отпускането им като четири заплати ще се изплащат в рамките на първия месец след уволнението, а останалите - до шест месеца.