Според него разкритията за Българската банка за развитие са скандални
„Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Спешна проверка в Българската банка за развитие заради отпуснати кредити

„Факт е обаче, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица”, добави Кутев.

Той добави, че поканата да бъде говорител на служебния кабинет е дошла от президента Румен Радев. „Приех с удоволствие, защото вярвам, че в България е дошло време за промяна. Вярвам, че това служебно правителство може да даде началото”, каза той.

Той обясни, че слуховете за състава на кабинета са много, но не са от голямо значение. „В служебния кабинет може да има хора от много места, но това не значи, че ние сме зависими от някого. Борисов беше член на Българската комунистическа партия толкова много години. И какво от това? В ГЕРБ има повече членове на Комунистическата партия от БСП”, заяви Кутев.

Той коментира и уволненията по високите етажи на властта от последните дни. „Няма как да смениш политиките, ако не смениш хората, които ги представляват. Това са почтени професионалисти. Аз не вярвам някой да тръгне да сменя хора, които си вършат работата".

Антон Кутев: Няма как да променим държавата, ако не променим хората

Според Кутев, задача номер едно е подготовката на парламентарните избори. Ваксинацията и кризата с COVID-19 представлявали голям проблем.

„Не е въпросът да се махат зелените коридори, търсим повече участие на личните лекари - трябва да се мисли за пенсионерите, за училищата, за университетите”, обясни той.

Що се отнася до Националния оперативен щаб, решение се чака до 2-3 дни, вероятно ще има промени, според говорителя на служебното правителство.

Целия разговор гледайте във видеото