Кирил Ананиев парламент
Кирил Ананиев парламент / БГНЕС
Социалистите поискаха оставката на здравния министър заради кризата с детската болница, той призова да не политизират
БСП поиска оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради кризата с Педиатрията. Самият министър пък призова темата с детската болница да не се политизира.

Ананиев беше категоричен, че нито едно дете няма да остане без медицински грижи и за да онагледи, че няма нищо трагично от временното прекъсване на спешния прием в педиатричната болница в София, обясни, че поначало Интензивното отделение се състои от 4 легла. Те в момента са замразени.

"Пирогов", "Александровска" и Кардиологията поемат спешния прием на деца

Припомняме, че вече от няколко дни интензивното лечение на деца се осигурява от Александровска болница, от "Пирогов" и от Националната кардиологична болница.
Ананиев обясни, че е създадена организация за работата в трите болници и че се прави всичко възможно да се реши проблемът.

"Използвам тук да се обърна от всички родители - няма да остане нито едно дете, което да бъде лишено от медицински грижи. Този въпрос не трябва да се политизира", настоя Ананиев.

"Първо искам да започна с това, че нито болницата се закрива, нито Интензивното отделение се закрива. Този така наречен "Спешен център" е Интензивно отделение -  има четири легла и трима медицински специалисти.

Спряха приема на деца в столичната детска болница, липсват анестезиолози

Нима една държава, като нашата, не може да се справи с един такъв проблем, с един такъв критичен период? Разбира се, че може. Създадена е пълна организация. Създаден е алгоритъм на действие, комуникация между лечебните заведения“, продължи министърът.

Той добави и че още май месец е била направена среща с премиера и представители на Педиатрията и са били гласувани допълнително 1 млн. 700 хил лева, за да се осигури необходимият ресурс.

Червените поискаха изслушване на Ананиев за детската болница, предложението обаче не мина

Социалистите обаче не останаха доволни от отговора на министъра и последва вълна от критики към него и политиката на правителството в областта на здравеопазването. Червените настояха и за оставката на Кирил Ананиев.

"Какви политики имаме, когато интензивно отделение в София има 4 легла?! Министърът говори не за политики, а за раздаване на пари. Това са политиките на сегашния Министерски съвет. Но раздаването на пари и наливането им в кофи без дъно, не разрешава нищо. Министърът трябва да каже как чрез политики да се решат проблемите и българските деца да не се разкарват нагоре-надолу, защото не си е свършил той работата. И ако не може да отговори на този въпрос, да си подава оставката на излизане от тази зала", скочи соцдепутатът Стоян Мирчев.