/ БГНЕС, архив
БСП поискаха здравният министър Кирил Ананиев да дойде в Народното събрание и да бъде изслушан заради спирането на на спешния прием в столичната детска болница. 

Преди дни стана ясно, че интензивното лечение на деца ще се осигурява от Александровска болница, от "Пирогов" и от Национална кардиологична болница, след като в детската болница спряха приема заради липса на анестезиолози. 

Спряха приема на деца в столичната детска болница, липсват анестезиолози

От ГЕРБ обаче се възпротивиха министър Ананиев да бъде изслушван по въпроса и настояха, че социалистите са направили предложение за изслушване, но формално не са посочили час и дата за изслушването. Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини червените, че не познават правилника за работа на Народното събрание. В крайна сметка със 72 гласа "за", 5 "против" и 74 "въздържали се" предложението на БСП не мина.

"Смятам, че емоциите са излишни и наистина правилникът за дейността на НС трябва да се спазва. Да, вие направихте предложение за изслушване, но формално не сте посочили час и дата за изслушването. Сутринта очаквахме да направите предложение за включване на тази точка в дневния ред. Не позволявайте колегите след 3 години функциониране на това Народно събарние да не познават правилника за организацията и дейността. Не мисля, че Министерство на здравеопазването чакаше вие да се сетите да го изслушвате, за да създаде ред и организация за приемане на децата. Единственото, което е факт е, че е затворено интензивното отделение на педиатричната болница", посочи д-р Дариткова.

"Пирогов", "Александровска" и Кардиологията поемат спешния прием на деца

Соцдепутатът Георги Свиленски пък репликира депутатите да не се "крият зад административната преграда на правилника".

"Детската болница спира спешния си прием и ние сме изключително притеснени от опозицията. Искахме най-колегиално министърът да дойде и да отговори. Желанието ни беше всички политически сили да му зададем този въпрос. Оказа се, че за политиците от ГЕРБ е важно да е ясен денят и часът за този спешен случай, още повече, когато става въпрос за деца", обвини и депутатът от БСП Драгомир Стойнев.