Като чиста проба некадърен компромат и кьорфишек определи претоплянето на сюжета с барселонската къща на премиера социологът Кольо Колев. По думите му в "Здравей, България" това е жълтения, която отвлича вниманието от същинските проблеми.

„За да стане едно нещо компромат, трябва да е изработен както трябва. В случая не виждаме нищо подобно. Има хубаво момиче, което живее в хубава къща, но какво от това? Къде е връзката с Борисов? Единственият проблем би бил, ако се установят корупционни сделки”, коментира Колев.

Борисов: За стотен път ще кажа - нямам имоти в Испания

По думите на Колев компроматът затъмнява истинските проблеми в страната. „Замърсени реки, пресъхнали язовири, тол системата. Това са важните неща”, категоричен е той. "Това са проблемите и изведнъж се появява един кьорфишек, пускаме от храстите един заек и всички "е, ето, къща в Барселона", да ви имам проблемите", заяви Колев.

 Според него обаче Румен Радев не е замесен, а по-скоро е некадърно спретнат компромат на "някоя партийка".

Караянчева: Ние не сме Цвета, Бойко, Румен - ние сме институции, които трябва да водят диалог

"Дълбоко се съмнявам, че това е работа на президента. Ударът е толкова некадърен, че си мисля, че е по някаква партийна линия, на някаква политическа партийка", каза Колев.

Според „Ел Периодико” разследването е започнало след жалба на българска неправителствена организация. В нея се посочвало, че в схемата участват български граждани, а чрез фирми със седалища в Барселона е закупен скъп имот в испанската столица. Сигналът е срещу българка - бившия модел Борислава Йовчева, а разследването проверявало дали тя е свързана с премиера Борисов, твърди изданието. 

В Испания подозират "Периодико" във връзки с руските тайни служби

„Доколкото разбирам каталунската полиция отказва да каже срещу кого тече проверка. В резултат на това ние получаваме 8 статии, които отразяват евродепутатът Елена Йончева. Не знам защо целият бивш екип на президента се занимава с тази публикация", каза Георги Харизанов от Института за дясна политика.

На въпроса дали е добре Испания да излезе с официално изявление дали разследва, или не Борисов Харизанов заяви, че е "добре, разбира се, но ако може, да е официално, не от някакви медии".

"Не съм казал, че Радев стои зад това", добави още Харизанов.