Каталунското издание "Периодико", което отново извади на преден план темата "къща на Бойко Борисов в Барселона" под диктовката на креатурата на банкера Цветан Василев БОЕЦ, от години е подозирано във връзки с руските тайни служби, съобщава 24chasa.bg.

“Периодико” е най-голямото каталунско издание, което откровено поддържа сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуния от Испания - дейност, подкрепяна активно руските тайни служби. През 2017 г. се разбра, че испанските следствени органи разследват евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуния с цел дестабилизация на Испания и на целия Европейски съюз.

Тогава просепаратистките лидери на Каталуния проведоха незаконен референдум за независимост и впоследствие приеха декларация, с която едностранно беше обявена независимостта на автономната област.

Испанският всекидневник “Ел Мундо“ съобщи тогава, че руските шпиони със съдействието на руски хакери са съдействали да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума. Не се изключваше и връзката им с лидери на сепаратистки каталунски партии.

Борисов: За стотен път ще кажа - нямам имоти в Испания

Бившето каталунско правителство, което прие декларацията за независимост, е потърсило директна подкрепа от руския президент Владимир Путин, обявиха тогава испанските медии.

Във втори материал, пак днес, "Периодико" съобщава за "руска връзка" в изпирането на 5 млн. в Барселона, където се посочва името на Валентин Златев и "Лукойл". Това е класически прийом на службите в подобни пропагандни мероприятия - насочват светлината към себе си, за да отклонят съмнението кой е поръчителят. Много любопитното в този случай е, че руската информационна агенция ТАСС бързо-бързо преведе и пусна материала на "Периодико" за Борисов.

"Преди година същите неща (за къщата и манекенката) ги говореха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!" Това пък каза днес Бойко Борисов в отговор на въпроси на журналисти за публикацията в "Периодико".
24 часа