Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, каза премиерът
"За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в там. Ходил съм за последно като кмет преди сигурно 15 години", заяви премиерът Бойко Борисов пред медиите в Брюксел. Повод стана статия на каталунския вестник "Ел Периодико", в която името на Борисов се замесва в пране на пари и собствеността на къща в Барселона.

Борисов: Разглеждат кандидатурата ни за чакалнята на Еврозоната през юли (ВИДЕО)

"Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. До този момент към мен нито една служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие", каза Борисов без да спомене името на президента, но очевидно намеквайки, че той има нещо общо с това. По думите му е ясно откъде идва атаката към него, защото си пише от кой са подадени сигналите до испанските власти и кои са неправителствените организации. Именно БОЕЦ беше организацията, която подаде сигнала до испанското посолство през 2018 г. и която очевидно е цитираното от испанския вестник НПО - "България обединена с една цел". Пак през лятото евродепутатът Елена Йончева, тогава народен представител от БСП, обяви, че разследва къщата на премиера. Самият Борисов пък си спомни пред медиите, че темата отново се завъртя цял месец още по време на евроизборите миналата година и така - цели пет години.

"Защо, когато се боря за най-бедните региони в Северозападна България, когато се боря за още европейски пари, точно сега излезе тази статия? Няма да ме разколебаят, ще строим, ще работим“, каза Борисов. „Аз ги разбирам тези ченгеджийски номера, те са много ясни. Още преди два месеца ни предупредиха. Трябваше да излизат по една статия всеки ден и шествието  да е пикът и да стане пуч“, разкри Борисов.

Премиерът заяви още, че този сюжет е бил подет най-напред от "децата на разузнавачи от ГРУ, които сега са в Европейския парламент", очевидно визирайки бивши членове на екипа на президента. "Няма да ме разколебаят. Аз ги разбирам тези ченгеджийски номера. Преди два месеца ме предупредиха", разкри още Борисов. "Направено да ми цапа името", заключи Борисов за каталунската публикация по сигнала на БОЕЦ.

България ще влезе в ERM II с няколко месеца закъснение

Борисов заподозря, че шпионските афери с изгонени руски дипломати може да са инспирирали атака от страна на Москва. "Аз съм почти сигурен, че има и от Изток, и съм се хванал за няколко рубли", каза още Борисов, тъй като не му е убегнал фактът, че статията от испанския вестник веднага е излязла преведена в ТАСС. "Водя балансирана външна политика, но това с дипломатите и търсенето с червена бюлетина би могло да е причината. Ние работим много активно по всички проекти, които са значими и за двете страни. По думите му сценарият за разклащане на властта е предвиждал пикът на напрежението да бъде в сряда и статията да съвпадне с шествието на президента до паметника на Левски, но се е провалил. 

"Не знам защо се прави, беше подготвено, знаехме го, чакахме го. Пикът трябваше да е в сряда, но не стана, нещо се обърка. Искаха сега да ме разклатят през нощта за преговорите. Пет години това го слушам“, обобщи министър-председателят.

На въпроса дали би подал оставка, премиерът заяви: "Ако имах и най-малко участие в това, със сигурност". Борисов изтъкна и факта, че през годините е получавал най-висшите полицейски отличия и ордени на Испания за спрените тонове кокаин.

По повод обвинението на БСП, че са манипулирани данни за икономическия растеж,
Борисов заяви: "Статистиките, които цитирам, са на ЕК, не наши". Премиерът коментира и преговорите по бюджетната рамка на ЕС, които текат в Брюксел. "Не съм оптимист, че днес ще се разберем. Моето изказване ще бъде чисто геостратегическо - миграцията, защитата на границите, политиките, които най-много плашат хората", каза още министър-председателят.

Междувременно и от испанската полиция, и от нашето МВР коментираха, че нямат информация за разследване на българския премиер. В парламента министър Младен Маринов заяви, че той също не е информиран за подобни проверки, нито пък има запитвания от испанските власти за имотното състояние на Борисов.

Попитан дали органите на реда са знаели, че се готви пуч, както разкри Борисов, вътрешният министър заяви, че "при такива мероприятия се получава най-разнородна информация, включително и за лица, които биха имали желание да предизвикат някакви напрежения или да провокират полицейските служители, но винаги взимаме мерки, това да не се получи".

МВР-шефът коментира, че медиите могат да разберат дали службите са имали сигнал според впечатлението си от това как е протекло мероприятието в центъра на столицата, тоест без сблъсъци и нарушения на реда.