Американският посланик отрече за позиции на САЩ, свързани с партии в България
Американският посланик отрече за позиции на САЩ, свързани с партии в България / снимкa: DarikNews

Американският посланик Нанси Макълдауни отрече твърдението на български електронен сайт, че САЩ е против влизането на партиите „Атака” и ЛИДЕР във властта. Според публикации в сайта, заместник-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис е връчил на вицепремиера Ивайло Калфин вербална нота, според която американското правителство е притеснено от възможността двете партии да попаднат в бъдещото правителство.

 

Макълдауни беше категорична, че американското посолство не е изпращало вербална нота в последните няколко дни до никого и изрази надеждата си за провеждането на справедливи избори в страната. „В българската политика няма място за партии или групи, които поддържат крайни политически позиции и убеждения, но нямаме позиции, свързани с партийни линии и партии в България”, увери американският посланик.

 

На лекция в Софийския университет Макълдауни обясни, че по време на Световната икономическа криза България трябва да се стреми да привлича чуждестранни инвестиции: България може да бъде като Сингапур за Югоизточна Европа. За целта обаче трябва страната да убеди инвеститорите, че прилага адекватно законодателство, че разполага с обучен персонал и различни мотивационни програми и законен бизнес климат.

 

Американският посланик определи като погрешни твърденията, че САЩ е срещу Русия в сферата на енергетиката. Според нея, е важно партньорството между ЕС и Русия да бъде уредено по честен начин: Когато ме попитат дали съм за „Набуко” или „Южен поток”, отговарям „Аз сме за България”. Тя не трябва да остава на студено посред зима.

 

Макълдауни призова правителството към по-засилени мерки в областта на правосъдната система: Хората в България искат преломни присъди за водещите фигури в организираната престъпност и осъдени политици, които са предали общественото доверие. За целта е необходимо политическо водачество.